Traficul cu imigranți valorează acum "miliarde"

  • 07 Septembrie 2015 09:33
Traficul cu imigranți valorează acum

THE NEW YORK TIMES

Potrivit autorităților, cum mii de imigranți din Afganistan și din Orientul Mijlociu se strecoară acum pe continent, afacerile legate de traficul lor prin Balcani spre Uniunea Europeană le-au depășit chiar pe cele legate de traficul de arme și droguri.

Numai în Grecia există acum 200 de asemenea rețele, a declarat colonelul Gerald Tatzgern, șeful forțelor austriece de poliție vizând combaterea traficului de ființe umane.

"A devenit o afacere de miliarde", a subliniat și Johanna Mikl-Leitner, ministrul de interne al Austriei. Traficanții au împânzit regiunea, ajungând în Bulgaria, Ungaria, Macedonia, România și Serbia, a adăugat ea. Prezența lor se remarcă mai ales în Gara Keleti din Budapesta, unde mii de oameni s-au trezit că oficialii unguri îi împiedică să ajungă în Occident. Agenții traficanților mișună prin mulțime, oferind discret călătorii spre Austria pentru sute de dolari.

Dar rămâne încă proaspătă amintirea celor 71 de imigranți găsiți, săptămâna trecută, în spatele unui camion sigilat pe o autostradă austriacă, care fuseseră abandonați de traficanții lor.
Într-un alt caz, poliția a salvat 24 de afgani dintr-un camion sigilat după ce l-au urmărit pe străzile Vienei. "Încă o oră dacă mai stăteau așa, acum ar fi fost morți", a declarat doamna Mikl-Leitner.

Rob Wainwright, șeful Europolului, biroul de poliție al Europei, a declarat pentru postul de radio irlandez Newstalk că, în bandele de traficanți, sunt implicate aproximativ 30.000 de persoane. În acest an, Europol a deschis 1.400 de anchete vizând traficul de persoane, a precizat el. Oficialii continuă să aresteze persoanele suspectate că ar fi implicate în această operațiune, soldată cu moartea a 71 de oameni.
Deși bande întregi de traficanți, care folosesc ruta maritimă spre Italia, au fost deja puse sub acuzare, acesta este primul caz legat de o rețea implicată în traficul terestru și, poate, primul în care atât șoferul, cât și complicii lui sunt implicați într-un caz soldat cu victime, a declarat principala purtătoare de cuvânt a Agenției ONU pentru Refugiați.

Doamna Fleming a precizat că, până acum, traficanții "puteau comite asasinate în masă și scăpa nepedepsiți".

Procurorii din Bulgaria au dat publicității numele și unele detalii despre cinci cetățeni care au fost arestați. Patru au fost reținuți în Ungaria; al cincilea așteaptă să fie extrădat din Bulgaria. Un cetățean afgan, care, ca și alții ca el, are antecedente, a fost și el arestat pentru implicare în același caz.
Unii dintre suspecții bulgari trăiau recent în alte regiuni din Europa, a declarat Rumiana Arnaudova, principala purtătoare de cuvânt a Procuraturii bulgare.

Unul dintre bărbați, Metodi Georgiev, este originar din localitatea bulgară Lom, aflată la granița cu România. Mai mulți localnici, care au refuzat să își spună numele de teamă că vor fi abordați de traficanți, au declarat că domnul Georgiev a locuit în Austria și în Germania. Ei au spus că nu el a fost unul dintre șoferi, ci era omul care urmărea și recruta imigranți.

Un alt suspect, Țvetan Țvetanov, a fost arestat cu mandat european de către poliția austriacă. El a fost depistat miercuri, în Bulgaria.

Adus în instanță cu mâinile și picioarele legate, domnul Țvetanov a negat că ar fi fost unul dintre șoferi. El i-a spus judecătorului că este șomer și că nu a călătorit în străinătate. Dar, în fața tribunalului, niște rude au declarat că el s-a întors recent din Germania, unde se dusese să-și caute un loc de muncă.
Potrivit relatărilor presei, un al treilea suspect, Vețislav Todorov, este originar dintr-un sat aflat în apropiere de Vrața, în Bulgaria. Postul bulgar de televiziune Btv l-a citat pe fratele acestuia, care ar fi declarat că șeful bandei de traficanți era din Lom.

Procurorii au identificat alți doi suspecți, Kasem Saleh și Ivailo Stoianov, dar nu au oferit detalii legate de reședința lor.

Un suspect afgan, Samsooryamal Lahoo, și el reținut în Ungaria, a fost arestat anterior în 2013, după ce călătorise în Germania fără pașaport, a declarat Frank Passade, purtătorul de cuvânt al procuraturii din Bremen.

Vineri, este de așteptat ca oficialitățile să ofere mai multe detalii legate de ziua și cauza morții celor 71 de oameni. Dar, având în vedere starea avansată de putrefacție a cadavrelor și lipsa actelor de identitate. s-ar putea ca unele victime - 59 de bărbați, opt femei și patru copii - să nu poată identificate vreodată, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al poliției, Helmut Marban.

Oficialii spun că bandele de traficanți din Balcani variază ca număr și metodă de operare. De obicei, este vorba despre niște bande de crimă organizată locale, care nu vor decât să câștige bani, a afirmat Izabella Cooper, purtătoarea de cuvânt de la Frontex, instituția care monitorizează granițele Uniunii Europene. De obicei, ei angajează afgani sau sirieni pe care îi folosesc ca agenți de teren având sarcina să îi contacteze pe eventualii clienți, a mai spus doamna Cooper.

"Dacă un imigrant dispune de bani mulți, traficanții îi pot face rost de pașaport fals sau de o carte de identitate furată cu viză, precum și de un bilet de avion spre destinația dorită", a adăugat ea. "Dar puțini oameni își pot permite așa ceva".

Uneori, traficanții pot stabili o rută din Turcia până în Germania de comun acord cu coordonatorul central, trecând de la o bandă la alta și plătind pe parcurs", spune Livia Styp-Rekowska, specialistă în imigrație și monitorizarea frontierelor la Organizația Internațională pentru Migrație.

"Un fenomen pe care îl observăm cu siguranță în regiune este creșterea traficului online", declară doamna Styp-Rekowska. "Există tot felul de reclame online destinate sirienilor și scrise în limba arabă".
Imigranții au devenit reticenți în tratativele cu traficanții, atât de teamă să nu fie răniți sau omorâți, cât și din cauză că se povestesc multe cazuri în care imigranții au fost păcăliți de falși traficanți.

O asemenea bandă, care îi urmărea pe imigranții din Gara Keleti în această săptămână, le-a promis amatorilor să îi ducă până la granița cu Austria, dar i-au urcat într-o camionetă fără ferestre, au făcut mai multe tururi prin Budapesta și i-au lăsat în fața unui centru comercial care semăna cumva cu un punct de trecere a frontierei.

Alții au fost abandonați în pădure și amenințați, dacă îndrăzneau să se plângă. Alții sunt prădați și lăsați pe drumuri izolate.

"Noi explicăm care sunt opțiunile, dar traficanții sunt atât de tentanți"..., a declarat Zoltan Bolek, șeful Comunității Islamice din Ungaria. "Taxiuri doritoare să îi ducă până la granița cu Austria se găsesc peste tot. Costă 1.000 de euro și, dacă sunt norocoși, imigranții chiar ajung acolo".

RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
9
Wed
8
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău