Traficant de arme, condamnat la 11 ani de închisoare

  • 05 Iulie 2013 10:45
Traficant de arme, condamnat la 11 ani de închisoare

Un membru al unei rețele criminale care comercializa armament și muniții provenite din regiunea transnistreană a fost condamnat la 11 ani de închisoare, anunță Procuratura Generală.

Procurorii au stabilit că grupul din care făcea parte bărbatul condamnat transporta armamentul cu barca peste Nistru, comercializându-l pe teritoriul Republicii Moldova.

În cadrul urmării penale, oameni ai legii sub acoperire au efectuat trei achiziții de control, cumpărând două lansatoare de grenade ”Muha” și un automat Kalașnikov, în valoare totală de 9.200 de euro.

Potrivit procurorului Maxim Gropa, armamentul a fost produs în perioada sovietică,  dar nu se știe dacă a fost sustras de la depozitele ruseși de armament și muniții din stânga Nistrului sau din altă parte.

Procurorii au anunțat că vor continua acțiunile de urmărire penală pentru a-i identifica pe ceilalți membri ai grupului criminal.

Nu este pentru prima dată când problema armamentului provenit din regiunea transnistreană ajunge în atenția publicului larg. În ultimii 10 Tiraspolul a fost acuzat în repetate rânduri că ar produce și comercializa arme și muniții care ar fi ajuns chiar și la rebelii ceceni și fostul dictator irakian Saddam Hussein.

Depozitul de muniții și armament din regiunea separatistă a Republicii Moldova, păzit de militarii ruși,  este unul din cele mai mari din Europa. În opinia juristului Alexandru Zubco, reprezentant al Asociației Promo LEX, depozitul de la Cobasna, unde sunt stocate muniții încă din perioada celui de  al doilea război mondial, este una din cele mai mari amenințări la adresa securității Republicii Moldova.

Autoritățile de la Chișinău estimează că în depozitul de la Cobasna ar fi între 20 și 40 de mii de tone de muniții și armament, însă nu cunosc cantitatea exactă.

Deși Federația Rusă s-a angajat să-și retragă munițiile și forțele armate de pe teritoriul Republicii Moldova până în 2003, Moscova nu și-a onorat încă promisiunea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău