Tradiționalele procesiuni de Bobotează au fost anulate la Constanța, Galați, Brăila și Tulcea

  • 06 Ianuarie 2017 12:02
Tradiționalele procesiuni de Bobotează au fost anulate la Constanța, Galați, Brăila și Tulcea

Procesiunile tradiționale de Bobotează, cu slujbele de sfințire mare a apelor Dunării și Mării Negre și competițiile pentru recuperarea crucilor aruncate în apă, au fost anulate la Constanța, Galați, Brăila și Tulcea din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

* Arhiepiscopia Tomisului a anunțat anularea procesiunii religioase și a slujbei de Sfințire mare a apei Mării Negre, programată a avea loc vineri în jurul orei 11.30, în Portul Tomis.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, a declarat pentru AGERPRES că din cauza condițiilor meteorologice s-a decis anularea tradiționalei procesiuni religioase și a slujbei de Sfințire mare a apei Mării Negre, ce urma să se țină în Portul Tomis.

Reprezentantul Arhiepiscopiei Tomisului a precizat că gerul a înghețat până și Agheasma Mare îmbuteliată în cele 17.000 de peturi, ce urmau să fie oferite credincioșilor, în cursul procesiunii de Bobotează.

* Manifestările de Bobotează, programate să se desfășoare de la ora 13.00 pe faleza superioară a Dunării din Galați, au fost anulate din cauza situației meteo nefavorabile, a declarat vineri protopopul de Galați, preotul Eugen Buruiană.

Preotul Eugen Buruiană a precizat că slujba de Bobotează va fi oficiată, ca în fiecare an, în toate bisericile Arhiepiscopiei Dunării de Jos din Galați și Brăila, după care, în curțile bisericilor, se va distribui agheazmă credincioșilor, dar manifestările tradiționale, cu pelerinaj, slujbă pe Faleza Dunării și aruncarea crucii în apă au fost anulate, pentru protejarea credincioșilor.

* Evenimentele programate de Bobotează pe Faleza Dunării din Brăila se anulează din cauza viscolului puternic, potrivit informațiilor furnizate de primarul municipiului, Marian Dragomir.

"Sfințirea apei se va face la ora 10,45, la Catedrală. Evenimentele programate pe Faleză se anulează, deoarece la scenă este viscol puternic. Înotătorii nu vor mai avea ocazia să recupereze crucea din Dunăre, deoarece valurile puternice le vor pune viața în pericol. Nu se vede absolut nimic și trebuie să punem pe primul plan viața și sănătatea oamenilor", a afirmat Marian Dragomir.

* Episcopia Tulcei a decis, vineri dimineața, anularea procesiunii religioase și a slujbei de sfințire a apei Dunării de Bobotează, din cauza ninsorii abundente și a viscolului puternic.

Este pentru prima oară de la înființarea Episcopiei Tulcei când se ia o asemenea decizie.

Hotărârea, potrivit Cancelariei Episcopiei Tulcei, a fost luată pentru a preveni problemele care ar putea să apară în rândul credincioșilor pe fondul condițiilor meteorologice deosebite.

Episcopia Tulcei a anunțat zilele trecute că PS Visarion urma să oficieze, vineri, Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala episcopală 'Sfântul Nicolae' din municipiu, la finele acesteia credincioșii fiind invitați într-o procesiune până pe faleza orașului, unde urma să aibă loc slujba Aghesmei celei Mari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău