Tradiții inedite de Ziua Îndrăgostiților

  • 14 Februarie 2016 12:24
Tradiții inedite de Ziua Îndrăgostiților

Ziua Sfântului Valentin, în care este, în fiecare an, celebrată iubirea, a prins rădăcini în multe culturii din întreaga lume, care și-au pus propria amprentă asupra acestei tradiții. Iată câteva dintre ele:

*Danemarca și Norvegia au importat, în mare parte din vest, așa-numita „Valentinsdag”.
 
Deși nu a fost excesiv celebrată, nordicii au reușit să adauge propria tradiție mai ciudată: „Gaekkebrev”.
 
Acestea sunt scurte poezii amuzante sau versuri de iubire rimate, pe care bărbații le trimit anonim femeilor, de Ziua Îndrăgostiților, oferindu-le doar un indiciu cu privire la numărul de litere din numele expeditorului, reprezentat de un punct pentru fiecare literă. Destinatara trebuie apoi să ghicească cine i-a trimis versurile.
 
Dacă ghicește, va câștiga un ou de Paște, mai târziu în același an, și dacă nu știe cine este admiratorul ei secret, îi datorează acestuia un ou, tot de Paște.
 
*În Finlanda și Estonia, Ziua Îndrăgostiților este mai mult o celebrare a prieteniei, mai degrabă decât a iubirii romantice. 14 februarie este numită „Ystävän Paiva” în finlandeză, și „Sõbrapäev” în estonă, care se traduc prin „Ziua prieteniei”. Oamenii își dăruiesc felicitări și cadouri, ca prieteni.
 
*În Norfolk, estul Angliei, alături de obișnuitele felicitări și flori tradiționale de Ziua Îndrăgostiților, există un fel de Moș Crăciun, numit „Jack Valentine” și, uneori, cunoscut sub numele de Bătrânul Tată Valentine sau chiar Bătrâna Mamă Valentine. Acest personaj simpatic, dar misterios, se spune că bate la ușile copiilor mici, în ajunul Zilei de Sf. Valentin, și le lasă pe furiș mici cadouri. Cu toate că nu se știe exact când sau cum a început această tradiție, este încă destul de popular ca generațiile de părinți să continue ceea ce părinții lor au făcut, înainte, pentru ei.
 
*În Țara Galilor se sărbătorește „St. Dwynwen Day” (patronul îndrăgostiților) pe 25 ianuarie, care este echivalentul Zilei Îndrăgostiților din 14 februarie. În această zi, bărbații obișnuiesc să dăruiască linguri, ca simbol al iubirii, dintr-o veche tradiție care a început atunci când ei sculptau linguri de lemn, bogat decorate, și le ofereau unei femei pe care voiau să o curteze sau să o ia de soție. Și desenele de pe mânerele lingurilor erau simbolice. De exemplu, cheile înseamnă inima unui bărbat, roțile, eforturile depuse de el, iar mărgelele, numărul preferat de urmași. Această tradiție continuă și astăzi, bărbații oferindu-le femeilor cadou linguri de lemn sculptate.
 
*În Japonia, Ziua Îndrăgostiților inversează rolul tradițional al genurilor, femeile oferind adesea bomboane de ciocolată bărbaților. Obiceiul de a dărui bomboane de ciocolată, în Japonia, pe 14 februarie, a fost introdus, pentru prima dată, în 1936, de un cofetar din Kobe, „Morozoff Ltd.”, când a apărut prima reclamă cu acest simbol în Japonia, într-un ziar local în limba engleză, destinat străinilor care obișnuiau să sărbătorească ziua iubirii. Deja în anii 1950, alți producători japonezi de ciocolată s-au alăturat și au început să își promoveze produsele, pentru a impulsiona vânzările de ciocolata în această zi, iar un magazin numit „Isetan” a început o campanie de vânzări de diverse feluri de ciocolăți apeciale pentru ziua iubirii, în 1958.
 
Dar, în compensație, asociația națională a cofetarilor japonezi a lansat o campanie de succes, în anii 1980, pentru ca 14 martie să devină ziua în care bărbații să le ofere femeilor ciocolată albă. De aceea, această zi de martie este cunoscută sub numele de „Ziua Albă”. În afară de bomboane de ciocolată, bărbații mai oferă daruri (cum ar fi lenjerie, bijuterii, îmbrăcăminte, etc.), care sunt de cel puțin două sau trei ori mai valoroase (o regulă nescrisă) decât cadourile primite de ei de Ziua Îndrăgostiților.
 
*În Guatemala, Ziua Îndrăgostiților este cunoscută sub numele de El Día del Cariño (Ziua iubirii), când afecțiunea pentru prieteni și familie este la fel de importantă ca și cea pentru iubiți.
 
Guatemala City marchează sărbătoarea printr-o mulțime de spectacole pline de culoare, cu petrecăreți purtând măști cu pene și costume de inspirație mayașă.
 
*Unele tinere din Africa de Sud sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților prin scrierea numelui iubitului pe o mânecă, într-o tradiție care este cunoscută în țară ca Lupercalia, cu referire la sărbătoarea antică romană a fertilității, care a precedat Ziua Îndrăgostiților, în Occident.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,4
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:2,06 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău