Tradiția Mărțișorului, popularizată în Polonia datorită unei campanii a Institutului Cultural Român

  • 24 Februarie 11:54

Celebrarea Zilei Mărțișorului în rețeaua Institutului Cultural Român reprezintă un demers de promovare a tradițiilor românești dedicate începutului de primăvară în comunitățile de români, dar și o acțiune de diplomație publică, pentru a face cunoscut acest obicei de 1 martie în rândul publicului din străinătate. Astfel, Institutul Cultural Român de la Varșovia marchează tradiția Mărțișorului printr-o campanie de diseminare a acestuia în rândul personalităților feminine, reprezentante ale instituțiilor de cultură, dar și din mediul instituțional, diplomatic și mass-media din Polonia.

În acest sens, 100 de mărțișoare realizate artizanal vor fi oferite împreună cu o scrisoare în care sunt explicate istoricul, simbologia și practicile din România privind data de 1 martie, a transmis Institutul Cultural Român.

Originea sărbătorii Mărțișorului se consideră că a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Martie. Acesta nu era numai zeul războiului, ci și al fertilității și vegetației. Această dualitate este remarcată în culorile mărțișorului, alb și roșu. Din împletirea lor rezultă armonia atât de necesară vieții. Culorile alb și roșu au rămas până în zilele noastre simboluri ale prieteniei, prețuirii și respectului.

Începând din decembrie 2017, tradiția străveche a Mărțișorului a fost recunoscută și inclusă în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității prin acceptarea dosarului transfrontalier coordonat de România și elaborat împreună cu Bulgaria, Macedonia de Nord și Republica Moldova, țări în care se mai întâlnește această tradiție.

Mărțișorul este astăzi unul dintre cele mai populare obiceiuri românești. Acesta dăruit de 1 martie, este un obicei specific românesc. În această zi, bărbații oferă doamnelor și domnișoarelor apropiate mărțișoare, despre care se consideră că sunt aducătoare de fericire și noroc. În Bucovina, însă, cei care primesc mărțișoarele sunt bărbații.

Citiți și: Mărțișoarele au apărut la vânzare în Chișinău. Câți bani scoatem din buzunar în acest an pentru a oferi în dar un simbol al primăverii

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău