Toyota a redevenit cel mai mare constructor auto mondial în 2020

  • 28 Ianuarie 2021 10:31
Toyota a redevenit cel mai mare constructor auto mondial în 2020

Constructorul auto japonez Toyota a trecut anul trecut în fața rivalului german Volkswagen redevenind cel mai mare constructor auto mondial, grație unor vânzări robuste în China și SUA, arată datele publicate joi, transmite AFP.

În 2020, Toyota a vândut 9,53 milioane de vehicule, în scădere cu 11,3% comparativ cu 2019. Chiar și așa este pentru prima dată după 2015 când Toyota revine în fruntea clasamentului mondial, în condițiile în care rivalul german Volkswagen a vândut 9,3 milioane de vehicule, în scădere cu 15,2%, potrivit cifrelor publicate în cursul acestei luni.

Constructorul auto japonez, care pe lângă vehiculele marca Toyota produce și sedanul Camry, automobilele hybrid Prius și modelele de lux Lexus, a precizat că în 2020 a vândut 2,16 milioane de vehicule în Japonia și 7,37 milioane de unități în restul lumii. În paralel, grupul Toyota a produs un număr total de 9,21 milioane de autovehicule la nivel global, cu 14,1% mai puțin decât în 2019.

Un oficial de la Toyota a subliniat că strategia agresivă de vânzări a companiei, care a inclus lansarea mai multor modele noi, a contribuit la vânzări relativ solide în 2020 comparativ cu alți producători. "Vânzările noastre au scăzut comparativ cu anul precedent din cauza pandemiei, însă declinul a fost limitat la unul de ordinul a 10%", a spus oficialul.

Toyota a profitat în special de faptul că vânzările sale pe piața din China au crescut cu 10,9% anul trecut până la 1,8 milioane de unități. De asemenea, grupul japonez a vândut 2,1 milioane automobile în SUA, cea mai mare piață a sa.

Producătorul nipon Nissan Motor Co, unul dintre cei trei membri alianței cu Renault SA și Mitsubishi Motors Corp., urmează să anunțe și el în cursul acestei zile cifrele referitoare la vânzările din 2020 însă cu toate acestea analiștii se așteaptă ca grupul franco-japonez să se situeze pe locul al treilea la nivel mondial, după Toyota și Volkswagen, ca urmare a unei reveniri mai lente a vânzărilor.

Grupul auto american General Motors Co. a deținut titlul de cel mai mare constructor auto mondial timp de peste șapte decenii pentru ca în 2008 să cedeze coroana rivalului japonez Toyota iar în prezent GM nu mai are nicio șansă să redevină lider mondial. De asemenea, din cursă a ieșit și alianța Nissan-Renault-Mitsubishi, fiind afectată de scandalul provocat de arestarea lui Carlos Ghosn. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău