Toți românii cu drept de vot aflați în străinătate vor putea vota la europarlamentare la orice secție a MAE

  • 04 Iunie 19:04
Toți românii cu drept de vot aflați în străinătate vor putea vota la europarlamentare la orice secție a MAE

Ministerul Afacerilor Externe al României a anunțat astăzi, 4 iunie, că, la alegerile europarlamentare, toți cetățenii români cu drept de vot aflați în străinătate, indiferent dacă au reședința sau domiciliul sau se află temporar, vor putea vota la orice secție. De asemenea, dacă la ora 22:00 vor mai fi alegători aflați la rând, atunci vor termenul pentru votare se va extinde până la ora 23:59. Votarea în străinătate va începe sâmbătă, 8 iunie, ora 22:00 și se va încheia luni, 10 iunie, la ora 08:00, ora României.

Reprezentantul cu însărcinări speciale pentru procesele electorale din cadrul MAE al României, directorul general Iulian Ivan, a declarat într-o conferință de presă că, la alegerile europarlamentare, toți cetățenii români cu drept de vot, care se află în străinătate, indiferent dacă au reședința sau domiciliul, sau se află temporar în străinătate, vor putea vota la orice secție de votare din afara țării, cu condiția să prezinte un act de identitate românesc, aflat în termenul de valabilitate, transmite News.ro, citat de Radio Chișinău.

„La aceste alegeri se vor utiliza tablete pentru verificarea dreptului de vot, validarea alegătorilor și preluarea semnăturii pe cale electronică și generarea listelor electorale suplimentare în variantă electronică, dar și transmiterea proceselor verbale către Biroul Electoral pentru secția de votare din străinătate, tot în sistem electronic”, a spus el.

„Dacă la ora 22:00 mai există alegători care se află la rând și așteaptă intrarea la secția de votare, aceștia au posibilitatea să voteze până la ora 23:59”, a mai anunțat Iulian Ivan.

Potrivit anunțului făcut, circa 100 de persoane din Centrala MAE vor asigura permanența la sediul Biroului Electoral pentru străinătate, unde va funcționa și un call-center, începând de vineri seara până la finalizarea numărării voturilor.

„Noi apreciem că undeva, marți, acest proces ar trebui să se închidă”, a adăugat Iulian Ivan.

Reprezentantul MAE a mai spus că votarea în străinătate va începe sâmbătă, 22:00, ora României, cu deschiderea primei secții de votare în Auckland, Noua Zeelandă și se va desfășura în funcție de fusul orar pe durata a 34 de ore, ultimele secții din străinătate finalizând votarea luni, 10 iunie, 08:00, ora României. Secțiile care vor fi închise ultimele sunt cele de pe Coasta de Vest a SUA și în Canada.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,03 m/s
Sat
24
Sun
25
Mon
24
Tue
23
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău