Tot mai mulți moldoveni preferă să achite cu cardul cumpărăturile sau serviciile

  • 14 Mai 2019 10:15
Tot mai mulți moldoveni preferă să achite cu cardul cumpărăturile sau serviciile

Plățile cu cardurile emise în Republica Moldova efectuate în țară s-au majorat, în primul trimestru 2019, cu circa 50 la sută față de perioada similară anului precedent și au atins o pondere record de 16,8 la sută din totalul tranzacțiilor, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), informează MOLDPRES.

Este al nouălea an consecutiv în care plățile cu instrumente de plată electronică în rețelele comerciale și alte unități ce prestează servicii cresc puternic, cu mult peste media pieței. Moldovenii au făcut cumpărături în țară și au achitat servicii la POS terminale în valoare totală de 2,35 miliarde de lei, față de 61 milioane de lei, acum zece ani, în 2009.

Fiecare a doua operațiune cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în țară au reprezentat-o plățile fără numerar. Zilnic au fost efectuate peste 87 mii de tranzacții de achitare prin POS terminale pentru servicii sau cumpărături.

”Volumul plăților cu cardul efectuate de moldoveni se dublează la fiecare doi ani. În aceste condiții, este necesar să fie creat, de urgență, un sistem național de plăți”, este de părere economistul Veaceslav Ioniță.

El afirmă că până în 2016 au dominat plățile cu cardul efectuate de moldoveni peste hotarele țării, iar în ultimii trei ani, datorită faptului că plățile cu cardul în Moldova cresc de 1,5-2 ori mai rapid decât cele realizate peste hotarele țării, deja de doi ani plățile din interiorul țării le depășesc pe cele din străinătate. În aceste condiții este inoportun achitarea unor comisioane spre Sisteme de peste hotarele țării în condițiile în care deja 60% din tranzacții sunt în interiorul țării. Astfel, toate cardurile bancare emise de băncile din Republica Moldova trebuie să aibă două sisteme de plăți: cel național – pentru achitările cu cardul în interiorul Moldovei – și unul din sistemele internaționale pentru achitările cu cardul peste hotarele țării.

Creșterea impresionantă a achitărilor cu instrumente de plată electronică este determinată și de dezvoltarea infrastructurii. Un număr de 18 419 POS terminale instalate în rețelele de magazine, benzinării și alte unități de prestare a serviciilor sau comerț stau la dispoziția posesorilor celor peste 1,9 milioane de carduri aflate în circulație la sfârșitul primului trimestru. La finele lunii martie a anului trecut existau 16 813 POS terminale.

Datele BNM mai arată că operațiunile cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în străinătate și-au menținut tendințele din ultimii ani, o creștere relativ mai puternică a valorii operațiunilor și o pondere înaltă a plăților fără numerar. Tranzacțiile peste hotare efectuate de posesorii cardurilor moldovenești au constituit în primul trimestru 1,6 miliarde de lei, iar aproape 90 la sută din totalul operațiunilor au reprezentat achitările fără numerar.

Ultimele statistici confirmă estimările economiștilor, valoarea achitărilor cu cardurile emise în Republica Moldova în țară au depășit în primul trimestru al acestui an tranzacțiile efectuate de moldoveni peste hotare cu peste 900 milioane de lei.

Potrivit BNM, valoarea totală a operațiunilor cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în țară în ianuarie-martie 2019 au depășit 13,98 miliarde de lei, cu 2,5 miliarde peste nivelul înregistrat în perioada similară a anului precedent.

Pe de altă parte, străinii sau moldovenii care au carduri emise în străinătate au cheltuit în Moldova în ianuarie-martie a acestui an circa 1,7 miliarde de lei, față de 1,56 miliarde în perioada corespunzătoare a anului trecut.

Veniturile pe cardurile emise în țară ale moldovenilor se vor cifra, în anul 2019, la 67 miliarde de lei și, pentru prima dată vor depăși încasările cash. Acum zece ani, încasările cetățenilor pe cardurile bancare aveau o pondere de 25 la sută în raport cu veniturile în numerar, iar în prezent acestea ajung la jumătate din totalul veniturilor încasate de moldoveni, în special salariale, aprecia anterior economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

 

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău