Tot mai mulți lucrători medicali sunt infectați cu COVID-19, iar spitalele devin focare de infecție

  • 04 Mai 2020 18:17
Tot mai mulți lucrători medicali sunt infectați cu COVID-19, iar spitalele devin focare de infecție

Spitalul raional din Stefan Vodă își reia de mâine activitatea după ce aproape o lună a fost închis și plasat în carantină din cauza numărului mare de lucrători medicali infectați cu COVID-19. O comisie specială, formată inclusiv din epidemiologi, a efectuat astăzi o vizită la sediul instituției pentru a evalua starea de lucruri, și a decis deschiderea treptată a secțiilor. Între timp, un nou focar de infecție cu COVID-19 a fost înregistrat la Spitalul municipal nr. 4 din capitală.

Potrivit directorului spitalului raional din Ștefan Vodă, Anatolie Balanețchi, deși instituția nu este închisă, în prezent niciun pacient nu este internat. El a comunicat că o comisie formată din mai mulți specialiști din raionul Căușeni a inspectat instituția medicală, dar deocamdată nu există o decizie finală privind activitatea de mai departe a spitalului.

„Discutăm cu comisia care a fost și vedem ce lucrări mai avem de înlăturat, care de făcut, care nu de făcut. Așa că până când nu avem niciun rezultat. La moment spitalul nu primește pacienți. Nu rămâne închisă.”

La începutul lunii aprilie spitalul raional din Ștefan Vodă a fost plasat în carantină și și-a sistat activitatea din cauza numărului mare de lucrători medicali infectați cu noul tip de coronavirus. Vice-directorul instituției, Anatolie Gorilă, ne-a comunicat că lucrătorii medicali care au fost infectați urmează să fie testați repetat la COVID-19. În cazul în care rezultatul va fi negativ, începând cu ziua de miercuri aceștia vor reveni la serviciu.

„Cei care au fost în carantină au trecut deja 14 zile. Mâine noi încă o dată îi testăm. Dacă ei sunt negativi, miercuri să înceapă muncă. Infectați au fost în total 53 de persoane dintre care 12 medici. – Care este umărul total de angajați? – 249 de lucrători medicali activează.”

Între timp un nou focar de infecție cu COVID-19 a fost înregistrat la Spitalul Clinic municipal nr.4 din Capitală. Potrivit șefei Direcției generale Asistență Socială și Sănătate din Chișinău, Tatiana Bucearschi, 25 de lucrători medicali și pacienți ai acestei instituții au fost testați pozitiv cu COVID-19.

„Total aici au fost testate 34 de persoane, 13 – pacienți și 21 de angajați. Din ei 25 sunt pozitivi, 12 – pacienți și 13 – angajați.”

Tatiana Bucearschi a informat că zece dintre pacienții infectați cu COVID-19 sunt în stare satisfăcătoare și se tratează chiar în cadrul instituției. Un pacient a fost transferat la Spitalul Clinic Republican, iar altul la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății.

Totodată, în Secția Neurologie din cadrul Spitalului municipal Sfânta Treime din Capitală 11 lucrători medicali sunt infectați cu COVID-19. 

Cât privește lucrătorii medicali diagnosticați cu noul tip de coronavirus, cinci au fost spitalizați, iar ceilalți se tratează la domiciliul sub supravegherea medicului de familie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău