Tot mai mulți finlandezi studiază medicina în străinătate - România, Letonia și Ucraina, printre țările favorite

  • 24 Septembrie 2019 13:04
Tot mai mulți finlandezi studiază medicina în străinătate - România, Letonia și Ucraina, printre țările favorite

Un număr tot mai mare de finlandezi studiază medicina în străinătate, Suedia rămânând cea mai populară destinație pentru studenți, în timp ce România, Letonia și Ucraina sunt noii favoriți, notează luni, într-o amplă relatare, canalul public finlandez de radioteleviziune YLE, preluat de Agerpres.

Potrivit Asociației medicale finlandeze (FMA), tot mai mulți tineri finlandezi optează să studieze medicina în străinătate. Numărul finlandezilor care studiază medicina în alte țări a crescut substanțial în ultimii ani și continuă să crească în fiecare an.

"De fapt, situația a explodat în ultimii ani", a declarat Hannu Halila, CEO adjunct al FMA. Potrivit asociației, 1.120 de studenți la medicină au absolvit în străinătate în anul universitar 2018-19.

În comparație, acest număr a fost de aproximativ 350 în perioada 2012-13. Datele FMA se bazează pe informații despre subvențiile studenților de la Instituția de Asigurări Sociale (Kela).

Potrivit lui Halila, există mai multe motive pentru a studia în străinătate. Domeniul medicinii este foarte similar peste tot, ceea ce face destul de ușor să se studieze într-o altă țară. În plus, globalizarea și interesul pentru țările străine crește. De asemenea, studenții recurg la studiul în străinătate ca un plan de rezervă atunci când nu intră în instituțiile de învățământ superior în Finlanda.

Aproape o treime dintre studenții finlandezi la medicină care au studiat în străinătate au făcut-o în Suedia vecină, în timp ce fiecare al cincilea student a studiat în Letonia și fiecare al zecelea în Estonia.

În schimb, România a devenit o destinație din ce în ce mai populară pentru studenții finlandezi la medicină în ultimii ani, cu peste 10% dintre studenții care au studiat în străinătate absolvind acolo facultatea.

"Mi-am dat seama că România ar fi mai ieftină decât multe alte țări. S-ar putea să fie și mai ușor să intri acolo", a declarat Halila.

Potrivit cifrelor, Ucraina a devenit de asemenea o destinație mai atractivă pentru studenți. Aproximativ 50 de studenți finlandezi au studiat în Ucraina pentru a deveni medici în ultimul an academic. În schimb, numărul studenților care studiază în Rusia și Ungaria a scăzut în ultimii doi ani.

Popularitatea Suediei ca destinație academică rămâne constantă, în contextul în care țara a fost cea mai favorizată destinație pentru studenții finlandezi la medicină încă din anul universitar 2014-2015.

Popularitatea Letoniei a crescut în ultimii ani, în timp ce cea a Estoniei a rămas stabilă. Aproximativ 100 de finlandezi studiază în prezent medicina în Estonia.

Calitatea educației practic este aceeași în UE, notează YLE.

Halila a declarat că educația în UE respectă cerințele minime de calitate ale Uniunii.

"De exemplu, există destul de multe întrebări despre România. Este un fenomen destul de nou și în timp ce niciun student finlandez încă nu a absolvit acolo, nu avem informații despre standardul de învățământ. Pe de altă parte, în Suedia educația este foarte asemănătoare cu cea de aici", a spus el.

La sfârșitul lunii august, în total erau 30.900 de persoane înregistrate ca medici cu dreptul de a practica la Autoritatea națională de supraveghere pentru bunăstare și sănătate (Valvira).

Dintre aceștia, 5.200 au obținut diplomele în străinătate. Cu toate acestea, nu este clar câți dintre ei sunt finlandezi care au studiat în străinătate și câți sunt imigranți care au venit în Finlanda după ce au absolvit în altă parte. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău