Tot mai mulți copii abandonează casa și centrele de plasament

  • 28 Noiembrie 2019 15:06
Tot mai mulți copii abandonează casa și centrele de plasament

În primele zece luni ale anului curent, 740 de copii au plecat de acasă sau au abandonat serviciul social de protecție în care au fost plasați.

Oamenii legii bat alarma. În comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul minorilor fugari este cu 200 mai mare. Doar în patru zile, 25-28 noiembrie, poliția a înregistrat 13 noi cazuri, iar patru copii sunt căutați de mai demult.

Ofițerul de presă al Inspectoratului General al Poliției, Mariana Bețivu, a declarat pentru IPN că de multe ori se întâmplă că părinții anunță poliția abia peste câteva zile de la dispariția copilului, fapt ce îngreunează munca polițiștilor. Există riscul ca minorul să fie expus pericolelor. În acest context, părinții sunt îndemnați să înștiințeze imediat oamenii legii, la numărul de urgență 112 sau deplasându-se direct la unitatea de poliție. De asemenea, se pot adresa oricărui echipaj de poliție pe care îl întâlnește.

Potrivit datelor IGP, din cei 740 de copii fugari, 534 au plecat de acasă, iar 206 au abandonat instituțiile de plasament. Printre principalele motive pentru care copiii recurg la abandon se numără lipsa supravegherii din partea adulților, teama de reacția acestora față de situația școlară sau de o greșeală comisă. De asemenea, este vorba și despre situația financiară precară, dar și conflictele din familie.

Specialiștii îndeamnă adulții să-și supravegheze copiii, să se asigure că întotdeauna cunosc unde și cu cine pleacă aceștia. Copiii trebuie învățați că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine și nici să accepte de la acestea diverse bunuri. În niciun caz nu trebuie să se urce în mașinile necunoscuților sau să îi însoțească pe aceștia, indiferent de pretext.

Serviciul „Telefonul copilului” poate fi apelat formând numărul: 116 111.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău