Tot mai mulți britanici regretă Brexit și spun că ieșirea din UE a fost o „greșeală”

  • 03 Noiembrie 2022 17:34
Tot mai mulți britanici regretă Brexit și spun că ieșirea din UE a fost o „greșeală”

La șase ani de la votul din 2016, britanicii regretă ieșirea din Uniunea Europeană – conform celui mai nou sondaj, doar 43% dintre britanici mai cred că plecarea țării lor din blocul european a fost o decizie bună, în timp ce 57% spun că Brexit a fost o „greșeală”, scrie Digi24.ro

Cifrele, dezvăluite, miercuri, de președintele British Polling Council, John Curtice, arată o schimbare semnificativă a datelor față de rezultatul referendumului din 2016, când aproape 52% dintre votanți au ales ieșirea din Uniunea Europeană, o decizie care a provocat o undă de șoc la nivel global. 

„Brexit are, astăzi, probabil, cel mai scăzut nivel de popularitate din 2016”, a spus Curtice, citat de Euronews. 

Conform acestuia, tendințele pro-UE din Regat au început să devină și mai evidente după toamna lui 2021, când numărul redus de șoferi de camion a provocat un deficit de bunuri de import de consum.

Atunci, analiștii au arătat că deficitul de forță de muncă în domeniu a fost provocat de Brexit, în condițiile în care mulți dintre acești șoferi erau est-europeni, iar ieșirea țării din Piața Comună a făcut în așa fel încât aceștia au mers spre oportunități mai bune de muncă pe continent.

Criza costurilor de viață, alimentată de inflația galopantă și creșterile uriașe la prețurile energiei au provocat, de asemenea, o creștere a numărului celor care regretă decizia de a părăsi UE. Curtice spune, însă, că e prea devreme să tragem concluzia că un alt referendum pe tema Brexit ar avea un rezultat diferit. 

Niciunul dintre partidele britanice importante nu are pe agendă problema re-aderării la UE, în condițiile în care țara trece de la o criză la alta și încearcă să-și definească identitatea post-Brexit. Recent, însă, mii de britanici au ieșit în stradă pentru a cere revenirea în blocul european.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău