Tot mai multe voci cer ca JO 2022 să nu aibă loc în China

  • 17 Februarie 2021 19:13
Tot mai multe voci cer ca JO 2022 să nu aibă loc în China

Cu mai puțin de un an până la Jocurile de iarnă de la Beijing, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) și Comitetul olimpic canadian (COC) analizează atent încălcarea drepturilor omului în China, premierul canadian Justin Trudeau declarând marți că se înmulțesc apelurile ca Olimpiada din 2022 să fie mutată în altă țară, transmite AFP, preluat de Agerpres.

"În ce privește Jocurile Olimpice, continuăm să fim foarte vocali în a apăra drepturile omului în lumea întreagă și a denunța încălcarea lor, așa cum eu am făcut-o personal în trecut direct cu conducerea chineză, alături de mulți alții", a afirmat Trudeau într-un briefing de presă.

"Știm că Comitetul Internațional Olimpic, Comitetul Olimpic Canadian, Comitetul Paralimpic Canadian și alții examinează îndeaproape această problemă și cu siguranță vom continua s-o urmărim cu atenție", a adăugat el.

În timp ce Trudeau a oferit un răspuns măsurat la o situație care devine din ce în ce mai delicată, liderul Partidului Conservator, Erin O'Toole, și liderul Partidului Verde, Annamie Paul, au fost mai direcți.

O'Toole a declarat marți presei că nu este potrivit ca China să fie gazda celui mai mare eveniment sportiv din lume din cauza încălcării drepturilor omului, el calificând drept genocid tratamentul aplicat minorității uigure din regiunea Xinjiang.

Paul a cerut guvernului canadian să susțină mutarea JO 2022, programate între 4-20 februarie, și a propus chiar ca țara ei să organizeze competiția.

La începutul lui februarie, peste 180 de asociații politice sau de apărare a drepturilor omului au publicat o scrisoare deschisă care îndeamnă guvernele din lumea întreagă să boicoteze JO de la Beijing din 2022. Autoritățile de la Beijing sunt ținta criticilor occidentale privind controlul instituit asupra teritoriului semi-autonom al Hong Kong-ului sau din cauza tratamentului aplicat musulmanilor uiguri sau tibetanilor.

Niciunul dintre cei trei lideri politici canadieni nu a menționat posibilitatea unui boicot.

În această lună, Comitetul olimpic canadian s-a pronunțat ferm împotriva unui boicot, afirmând că o asemenea mișcare i-ar pedepsi doar pe sportivi și nu ar face nimic pentru a schimba situația drepturilor omului sau a-i readuce acasă pe cei doi canadieni reținuți în China de mai mult de doi ani.

Fostul diplomat Michael Kovrig și omul de afaceri Michael Spavor sunt închiși în China de mai bine de doi ani, fiind acuzați de spionaj.

Canada a găzduit de două ori Jocurile Olimpice de iarnă, în 1988 la Calgary și în 2010 la Vancouver.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-2,42
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:5,81 m/s
Mon
-4
Tue
-5
Wed
-5
Thu
-4
Fri
-1

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău