Tot mai multe țări le cer cetățenilor lor să părăsească Ucraina sau să nu călătorească acolo

  • 12 Februarie 2022 20:10
Tot mai multe țări le cer cetățenilor lor să părăsească Ucraina sau să nu călătorească acolo

Intensificarea avertismentelor din partea Washingtonului privind un atac iminent al Rusiei împotriva Ucrainei a provocat neliniște internațională.

Multe guverne au cerut sâmbătă cetățenilor lor să părăsească țara, după ce astfel de recomandări au început să fie emise încă de joi.

Spania

Ministerul de Externe de la Madrid a scris pe Twitter că ''toți spaniolii sunt sfătuiți să părăsească temporar țara folosind opțiunile de călătorie existente''. În același timp, ministerul a reiterat avertismentul pe care l-a lansat deja în ianuarie de a nu călători în Ucraina din cauza ''situației instabile", informează DPA.

Italia

Ministerul de Externe al Italiei le cere cetățenilor italieni aflați în Ucraina să părăsească temporar țara. Cei vizați trebuie să folosească mijloacele de transport comerciale disponibile în acest scop. Ambasada Italiei la Kiev va continua să funcționeze, dar personalul neesențial ar trebui să fie adus înapoi în Italia, a precizat ministerul într-un comunicat, conform DPA.

Iordania

Ministerul Afacerilor Externe și al Expatriaților de la Amman i-a îndemnat sâmbătă pe cetățenii iordanieni să nu călătorească în Ucraina ''în această perioadă, având în vedere evoluțiile actuale din regiune''. Într-un comunicat de presă, acesta a cerut, de asemenea, iordanienilor aflați în Ucraina să părăsească țara. Ministerul și-a reînnoit apelul către iordanienii din Ucraina de a-și înregistra datele pentru a comunica cu ei pe acest link: https://mfa.gov.jo/ar/embassy/Ankara/form, informează agenția de presă Petra.

Irak

Irakul și-a îndemnat sâmbătă cetățenii aflați în Ucraina să părăsească țara și a cerut diplomaților irakieni să își ia concediul anual, pe fondul escaladării tensiunilor dintre Rusia și Ucraina. ''Pentru siguranța comunității irakiene din Ucraina și ca urmare a circumstanțelor excepționale din această țară, ministerul îndeamnă comunitatea să părăsească teritoriul ucrainean și să nu călătorească în această țară'', a precizat Ministerul irakian de Externe într-un comunicat, citat de Xinhua. De asemenea, ministerul a făcut apel la angajații ambasadei irakiene la Kiev ''să își ia concediul anual într-un mod care să asigure siguranța personalului misiunii diplomatice'', se mai arată în comunicat.

Kuweit

Ministerul kuweitian de Externe a făcut apel la cetățenii Kuweitului să ''își amâne călătoriile (în Ucraina) în acest moment'', iar celor de acolo le-a cerut ''să părăsească țara pentru a fi în siguranță''. Cu toate acestea, nota nu detaliază dacă a dat instrucțiuni de evacuare a personalului său diplomatic, scrie EFE.

Maroc

Având în vedere situația actuală și pentru propria lor siguranță, cetățenii marocani aflați în Ucraina sunt rugați să părăsească țara prin intermediul zborurilor comerciale disponibile, a anunțat Ministerul marocan de Externe pe site-ul său. Marocanii care doresc să plece în Ucraina sunt rugați să își amâne călătoria pentru moment, a adăugat acesta, potrivit Xinhua.

Suedia

Cetățenii suedezi ar trebui să părăsească Ucraina cât mai curând posibil, având în vedere ''schimbarea situației de securitate'', a declarat sâmbătă guvernul de la Stockholm, citat de Reuters. Aproximativ 200-300 de suedezi se află în Ucraina, potrivit ambasadei Suediei la Kiev.

Luxemburg

Într-un comunicat, Ministerul luxemburghez de Externe și-a actualizat recomandările de călătorie în Ucraina, ''în strânsă coordonare'' cu celelalte țări din Uniunea Europeană, relatează EFE. Toate călătoriile pe teritoriul Ucrainei sunt puternic descurajate. Cetățenii și rezidenții din Luxemburg care se află în Ucraina și a căror prezență nu este absolut necesară sunt sfătuiți să părăsească această țară, se arată în comunicatul ministerului.

Germania

Cetățenii germani a căror prezență nu este "imperativă" trebuie "în scurt timp" să părăsească Ucraina, unde "un conflict militar nu poate fi exclus", a recomandat sâmbătă Ministerul de Externe de la Berlin, citat de France Presse și DPA.

Australia

Prim-ministrul australian Scott Morrison a declarat că situația în Ucraina este "foarte serioasă". "Va fi o situație foarte volatilă dacă acolo are loc un conflict. Noi sperăm și ne rugăm să nu aibă loc", a spus Morrison sâmbătă într-o conferință de presă. "De ceva vreme avem un mesaj clar că australienii din Ucraina ar trebui să caute să iasă din țară", a adăugat el.

Statele Unite

Statele Unite au cerut sâmbătă ca majoritatea personalului său diplomatic să părăsească Ucraina, pe fondul amenințării unui atac iminent al Rusiei, a anunțat ambasada americană de la Kiev, conform EFE.

Uniunea Europeană

Uniunea Europeană a decis să permită personalului "neesențial" al reprezentanței sale diplomatice de la Kiev să părăsească Ucraina, a transmis EFE.

***

Marea Britanie, Norvegia și Danemarca le-au cerut vineri cetățenilor lor să părăsească Ucraina cât timp sunt încă disponibile mijloace comerciale pentru a face acest lucru.

Guvernul israelian a decis vineri "să evacueze familiile diplomaților și personalului ambasadei sale în Ucraina" din cauza escaladării tensiunilor ruso-occidentale legate de Ucraina. Ministerul israelian de externe a recomandat, de asemenea, într-un comunicat adresat cetățenilor israelieni "să se abțină de la a călători în Ucraina pentru moment" și și-a îndemnat cetățenii care locuiesc în această țară să evite "focarele de tensiune" din cauza "agravării situației".

Președintele american, Joe Biden, i-a îndemnat joi pe cetățenii americani să părăsească Ucraina "acum" din cauza riscului sporit al unei invazii ruse, avertizând că situația ar putea "scăpa rapid de sub control", în pofida eforturilor diplomatice din ultimele săptămâni.

După decizia unor țări europene și a SUA de a-și retrage o parte din personalul diplomatic din Ucraina, Rusia intenționează și ea să recomande personalului neesențial al misiunilor sale diplomatice în Ucraina să părăsească această țară pentru un timp, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov în conferința de presă comună, joi, cu șefa diplomației britanice Liz Truss.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău