Tot mai multe țări impun măsuri stricte de călătorie, din cauza variantei super-mutante din Africa de Sud

  • 26 Noiembrie 2021 11:32
Tot mai multe țări impun măsuri stricte de călătorie, din cauza variantei super-mutante din Africa de Sud

O nouă variantă de coronavirus, B.1.1.529, depistată în Africa de Sud, care are mutații ce ar putea să o facă rezistentă la sistemul imun, fie că este vorba de vaccinare sau de trecerea prin boală, stârnește o mare îngrijorare, iar Israelul, țara care și-a recăpătat renumele de „pionier” în ceea ce privește măsurile antiepidemice, a decis deja să interzică orice călătorii din și în Africa de Sud și unele țări vecine. O măsură similară este luată și de Marea Britanie. Comisia Europeană propune suspendarea zborurilor din sudul Africii, din cauza noii variante a coronavirusului.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, von der Leyen anunță că „Comisia Europeană va propune, în strânsă coordonare cu statele membre, activarea „frânei de urgență” pentru a opri călătoriile aeriene din regiunea sud-africană din cauza variantei de îngrijorare B.1.1.529”, scrie digi24.ro.

Țările asiatice s-au grăbit să înăsprească restricțiile, vineri, după ce o nouă variantă de coronavirus, posibil rezistentă la vaccinuri, a fost detectată în Africa de Sud. Singapore și India au anunțat controale mai stricte la frontieră și testare COVID-19 mai riguroasă.

Varianta, numită B.1.1.529, a fost găsită și în Botswana și Hong Kong, potrivit Agenției pentru Securitate a Sănătății din Marea Britanie. Alarmată de variantă, Marea Britanie a interzis temporar zborurile din Africa de Sud, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho și Eswatini începând de vineri.

De asemenea, guvernul japonez a decis să înăsprească controalele la frontieră pentru vizitatorii din Africa de Sud și din alte cinci țări africane.

Germania va declara Africa de Sud „zonă cu variante de virus”, vineri, a declarat o sursă a Ministerului Sănătății, citată de Reuters.

Decizia, care va intra în vigoare de vineri seara, impune companiilor aeriene să opereze zboruri doar cu cetățeni germani din Africa de Sud, potrivit sursei. Germanii care se întorc, chiar și cei care sunt vaccinați, vor trebui să stea 14 zile în carantină.

Israel, prima țară care a impus restricții

Varianta B.1.1.529 prezintă un număr „extrem de ridicat” de mutații, au anunțat joi oamenii de știință sud-africani, care detectaseră anterior varianta Beta, una dintre cele patru variante etichetate drept „îngrijorătoare” de OMS, întrucât există dovezi că ar fi mai contagioasă, iar vaccinurile au o eficiență mai scăzută împotriva acesteia.

Date inițiale de la laboratoarele de diagnostic sugerează că noua variantă din Africa de Sud s-a răspândit rapid în cea mai populată provincie a țării, Gauteng, și ar putea fi deja prezentă și în celelalte opt provincii ale țării.

Ca urmare, premierul israelian Naftali Bennett a anunțat joi seara că Africa de Sud și câteva țări vecine au fost adăugate pe lista țărilor din zona roșie, interzicând practic israelienilor să călătorească în și din aceste țări, relatează Haaretz. Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia și Eswatini au fost plasate pe lista „roșie”, alături de Africa de Sud. Oricine vine din oricare dintre aceste țări și nu este cetățean sau rezident israelian nu va avea voie să intre în țară.

Călătorilor israelieni care se întorc din aceste țări li se va ordona o carantină obligatorie de șapte zile într-o instituție de stat, indiferent de statutul de vaccinare, și vor putea să plece numai după două teste PCR negative. Pasagerii care refuză să se testeze vor trebui să rămână în carantină timp de 14 zile.

Este luată, de asemenea, în considerare o eventuală măsură de suspendare a tuturor zborurilor către și dinspre Africa de Sud și țările vecine, dar nu a fost anunțată încă o decizie în acest sens.

Londra instituie restricții de călătorie pentru șase țări

Și oamenii de știință britanici se tem că este cea mai îngrijorătoare variantă de coronavirus identificată până acum și au cerut introducerea imediată de noi măsuri, astfel că Africa de Sud și alte câteva țări vor fi incluse de vineri pe o listă roșie cu restricții de călătorie în Anglia.

Ministrul britanic al sănătății, Sajid Javid, a declarat că începând de vineri, de la ora 12:00 GMT, șase țări vor fi plasate pe „lista roșie”, iar zborurile către Londra vor fi temporar interzise. Este vorba despre Africa de Sud, Namibia, Lesotho, Botswana, Eswatini și Zimbabwe.

Astfel, începând de vineri, de la ora 12:00, rezidenților din afara Marii Britanii și Irlandei li se va interzice intrarea în Anglia dacă au fost în cele șase țări în ultimele 10 zile.

Pe de altă parte, orice rezident britanic sau irlandez care sosește din aceste țări duminică, după ora 04:00, va trebui să stea în carantină într-un hotel, iar cei care se întorc înainte de această oră vor fi rugați să se izoleze la domiciliu.

Cei care s-au întors în ultimele 10 zile sunt rugați să facă un test PCR.

Un expert a descris varianta B.1.1.529 drept „cea mai gravă” pe care a văzut-o până acum și există îngrijorarea că are potențialul de a eluda sistemul imunitar, relatează BBC.

Varianta secvențiată în Africa de Sud are un număr semnificativ de mutații, „poate dublu față de numărul de mutații pe care l-am văzut în varianta Delta”, a spus ministrul britanic al sănătății.

Cercetătorii se tem de compromiterea campaniei de vaccinare

Surse guvernamentale citate de The Guardian au declarat că varianta B.1.1.529 reprezintă „o amenințare cu potențial semnificativ la adresa programului de vaccinare, care trebuie protejat cu orice preț”.  Cercetătorii din Marea Britanie lansaseră deja zilele acestea o dezbatere pe tema posibilității ca Marea Britanie să fie prima țară care a atins imunitatea de turmă, iar acum le cer politicienilor să acționeze rapid și să nu șovăie în a lua imediat măsuri menite să împiedice răspândirea.

În Regatul Unit nu a fost detectat deocamdată niciun caz de contaminare cu nouă variantă a coronavirusului, dar Marea Britanie nu mai avea, din octombrie, o listă „roșie” cu țări vizate de restricții de călătorie.

Fiecare dintre entitățile care alcătuiesc Regatul Unit își stabilește sa propria politică în materie de măsuri antiepidemice, dar, în general, au urmat aceleași reguli.

Astfel, Scoția dă curs și ea deciziei guvernului de la Londra și oricine sosește din cele șase țări trebuie să se autoizoleze și să facă două teste PCR, iar carantina hotelieră va fi instituită de sâmbătă, începând cu ora 04:00.

În prezent, persoanele care vin în Regatul Unit și care sunt complet vaccinate nu trebuie să facă un test Covid înainte de a pleca spre Marea Britanie, dar trebuie să facă un test la două zile după sosire și trebuie să completeze un formular pentru a putea fi localizat.

Cei care nu sunt complet vaccinați și au peste 18 ani trebuie să se autoizoleze timp de 10 zile și să facă un test Covid cu trei zile înainte de a ajunge în Marea Britaie, precum și în a doua și în a opta zi după sosire.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău