Tot mai multe cazuri de hepatită virală A în Republica Moldova

  • 27 Septembrie 2016 00:07
Tot mai multe cazuri de hepatită virală A în Republica Moldova

Condițiile anti-sanitare în care locuiesc familiile nevoiașe din satele din Republica Moldova și lipsa unei educații pentru sănătate fac să explodeze periodic numărul cazurilor de hepatită virală A. În 22 de raioane au fost semnalate de la începutul acestui an mai multe cazuri de îmbolnăvire de ”boala mâinilor murdare”, cum mai este numită hepatita virală A, majoritatea fiind copii.Primele…

Condițiile anti-sanitare în care locuiesc familiile nevoiașe din satele din Republica Moldova și lipsa unei educații pentru sănătate fac să explodeze periodic numărul cazurilor de hepatită virală A. În 22 de raioane au fost semnalate de la începutul acestui an mai multe cazuri de îmbolnăvire de ”boala mâinilor murdare”, cum mai este numită hepatita virală A, majoritatea fiind copii.

Primele cazuri de îmbolnăvire cu hepatită virală de tip A s-au semnalat în 2013, după o perioadă de 10 ani de stabilitate epidemiologică. Situația s-a agravat de la începutul acestui an, iar în unele raioane au fost înregistrate până la 50 de cazuri de infectare. Raionul Florești este unul dintre cele mai afectate, cu câteva focare izbucnite în școlile din satele din regiune, după cum a menționat medicul șef din raion, Tamara Sandu.

Boala trece ușor de la un copil la altul, în condițiile în care nu sunt respectate cele mai simple reguli de igienă, a subliniat medicul șef al Centrului de Sănătate Publică din raionul Cantemir, Dumitru Vrabie, unde au fost înregistrate, de asemenea, mai multe cazuri de hepatită virală A.

În localitățile în care au fost depistate cazurile de îmbolnăviri, au fost dezinfectate fântânile și apeductele, iar bolnavii au fost luați în supravegherea medicilor.

De la începutul acestui an, până în luna august, au fost înregistrate aproape 300 de cazuri de îmbolnăvire, față de aproape 140 în aceeași perioadă a anului trecut. Majoritatea, peste 80 la sută, sunt cazuri de îmbolnăvire la copii.

Cele mai afectate raioane sunt Cantemir, Șoldănești, Florești, Rezina, Soroca, Fălești și Anenii-Noi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău