Topul celor mai valoroase companii din marile economii europene. Pe harta continentului, România e reprezentată de Hidroelectrica

  • 06 Mai 15:00
Topul celor mai valoroase companii din marile economii europene. Pe harta continentului, România e reprezentată de Hidroelectrica

Gigantul farmaceutic Novo Nordisk, grupul din industria bunurilor de lux LVMH și un jucător din industria semiconductorilor din Olanda, ASML, sunt cele mai valoroase companii din Europa, arată o analiză Visual Capitalist, care a cartografiat cele mai valoroase corporații din 11 economii majore ale UE, pe baza capitalizării lor bursiere la 15 aprilie 2024.

Cifrele sunt exprimate în USD și provin de la Companiesmarketcap.com, scrie economedia.ro.

Novo Nordisk valorează în prezent peste 550 de miliarde de dolari, ceea ce o face cea mai valoroasă companie din Europa. Gigantul farmaceutic este specializat în medicamente pentru diabet și pierdere în greutate. Cererea pentru două dintre acestea, Ozempic și Wegovy, a crescut brusc datorită capacităților lor de pierdere în greutate, provocând chiar penurii la nivel național în Statele Unite.

Urmează, în clasament, grupul din industria bunurilor de lux LVMH din Franța și producătorul de semiconductori ASML (Olanda).

Tabelul următor include o listă extinsă a celor mai valoroase companii cotate la bursă din marile economii ale UE.

Sursa: Visual Capitalist

România e abia în a doua jumătate a clasamentului, de fapt pe locul 5, de la coadă, cea mai mare companie listată fiind Hidroelectrica.

Listarea celei mai mari companii de stat din energie – Hidroelectrica – la Bursa de Valori București (BVB) a fost evenimentul anului 2023 pe piața de capital din România, devenind cea mai mare ofertă din Europa și a treia cea mai mare din lume. Ofertă publică inițială (IPO) a Hidroelectrica a atras aproape două miliarde euro, în timp ce capitalizarea pieței locale a depășit 40 de miliarde de euro, fiind considerată a treia piață ca dimensiune în centrul și estul Europei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău