Topul celor mai bine conectate aeroporturi din lume: Primele patru se află în Europa

  • 27 August 12:25
Topul celor mai bine conectate aeroporturi din lume: Primele patru se află în Europa

Aeroportul IGA Istanbul, care a fost deschis în urmă cu doar șase ani, în 2018, a fost desemnat cel mai bine conectat aeroport din lume, conform noilor date ale firmei de analiză a aviației Cirium, informează CNN.

Ocupând o poziție privilegiată între est și vest în Turcia, Aeroportul Istanbul operează un număr impresionant de 309 zboruri fără escală către destinații din întreaga lume. Cele mai multe dintre acestea sunt operate de Turkish Airlines, care deservește mai multe țări decât orice altă companie aeriană, scrie G4Media.

Aproximativ 90 de milioane de pasageri pe an trec prin acest hub global, ceea ce îl face al șaptelea cel mai aglomerat aeroport din lume, și are o capacitate anuală de 200 de milioane.

Traficul aerian din prima jumătate a anului 2024 a depășit nivelurile din 2019 pentru prima dată de la începutul pandemiei Covid-19.

„Poziția noastră strategică la răscrucea dintre Europa și Asia ne permite să servim ca un hub vital pentru călătoriile internaționale”, a afirmat Selahattin Bilgen, CEO-ul aeroportului, într-o declarație pentru CNN. „De asemenea, ne-am dovedit a fi cel mai rezistent aeroport, recuperându-ne cel mai rapid după pandemia Covid-19 și atingând numărul de pasageri anterior pandemiei înaintea oricărui alt aeroport din lume.”

Trei aeroporturi europene sunt următoarele pe listă: Frankfurt pe locul 2, Charles de Gaulle din Paris pe locul 3 și Schiphol din Amsterdam pe locul 4.

Frankfurt este un centru financiar și o bază pentru compania aeriană germană Lufthansa, una dintre cele mai mari companii aeriene din Europa. Schiphol este bine situat în inima Europei, ceea ce îi conferă un avantaj față de un aeroport precum Heathrow din Londra, situat pe o insulă la marginea continentului și ale cărui planuri de extindere sunt îngreunate de densitatea populației.

Cel mai bine conectat din America de Nord

La egalitate cu Schiphol, pe locul 4, cu 270 de destinații deservite fără escală, Chicago O’Hare este cel mai bine conectat aeroport din America de Nord.

Dubai International este pe locul 6, deservind 269 de destinații fără escală. Conform datelor Airports Council International, în 2023, Dubai a avut un trafic de aproximativ 87 de milioane de pasageri, cu aproape o treime mai mult decât în 2022.

Un alt aeroport american se află pe locul 7: Dallas Fort Worth International. Totul este mai mare în Texas, după cum se spune, iar Dallas Fort Worth este al doilea cel mai mare aeroport ca suprafață din Statele Unite, imediat după Denver International din Colorado.

Shanghai Pudong International este pe locul 8 și este cel mai bine conectat aeroport din Asia, deservind 243 de destinații fără escală.

Cel mai aglomerat aeroport din lume în funcție de numărul de pasageri, Atlanta Hartsfield-Jackson International, se află pe locul 9, deservind 237 de destinații fără escală.

Ultimul loc în top 10 este ocupat de Aeroportul Leonardo da Vinci Fiumicino din Roma, cu 234 de destinații non-stop.

În luna aprilie a acestui an, aeroportul din Roma a primit premiul pentru cea mai bună procedură de securitate aeroportuară din lume, în cadrul sondajului anual Skytrax, site-ul britanic de evaluare și clasificare a companiilor aeriene și aeroporturilor.

Cele mai bine conectate aeroporturi în acest moment

  1. Aeroportul Istanbul. (309 destinații unice fără escală).
  2. Aeroportul Frankfurt. (296).
  3. Aeroportul Charles de Gaulle din Paris. (282).
  4. Aeroportul Schiphol din Amsterdam. (270 = egalitate).
  5. Aeroportul Internațional Chicago O’Hare. (270 = egalitate).
  6. Aeroportul Internațional Dubai. (269).
  7. Aeroportul Internațional Dallas Fort Worth. (261).
  8. Aeroportul Internațional Shanghai Pudong. (243).
  9. Aeroportul Internațional Atlanta Hartsfield-Jackson. (237).
  10. Aeroportul Leonardo da Vinci Fiumicino din Roma. (234).
  11. Aeroportul Internațional Denver. (229).
  12. Aeroportul Heathrow din Londra. (221).
  13. Aeroportul Internațional Jeddah King Abdulaziz. (219).
  14. Aeroportul Adolfo Suárez Madrid-Barajas. (218 = egalitate).
  15. Aeroportul Gatwick din Londra. (218 = egalitate).
  16. Aeroportul Franz Joseph Strauss din München. (217).
  17. Aeroportul El Prat din Barcelona. (209).
  18. Aeroportul Internațional Beijing Capital. (206).
  19. Aeroportul Internațional Chengdu Shuangliu. (202).
  20. Aeroportul Internațional Guangzhou Baiyun. (202).
Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
22,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
23
Sun
18
Mon
20
Tue
19
Wed
22
Arhivă Radio Chișinău