Topul celor mai atractive destinații urbane din lume în 2023

  • 23 Decembrie 2023 16:40
Topul celor mai atractive destinații urbane din lume în 2023

Parisul a fost desemnat încă o dată cea mai atractivă destinație urbană din lume, potrivit unui raport anual realizat de compania globală de cercetare de piață Euromonitor International, relatează CNN.

Top 100 City Destinations Index 2023, realizat în parteneriat cu compania de date Lighthouse, a analizat principalele orașe din întreaga lume și le-a clasificat în funcție de criterii precum turismul, sustenabilitatea, performanța economică și sănătatea și siguranța, scrie G4Media.

Europa a dominat clasamentul, cu șapte dintre primele 10 orașe și 63 de țări în primele 100. Singurele orașe non-europene din top 10 au fost Dubai, pe locul 2, Tokyo, pe locul 4 și New York, pe locul 8.

Madrid a ocupat locul al treilea, în timp ce Amsterdam, Berlin și Roma s-au situat pe locurile 5, 6 și, respectiv, 7. Barcelona și apoi Londra au completat topul 10.

Asia s-a descurcat bine în top 20, deoarece Singapore (11), Seul (14), Osaka (16) și Hong Kong (17) au intrat toate pe listă.

Raportul atribuie succesul Europei „urbanizării rapide și adoptării pe scară largă a tehnologiei”. Călătorii doresc acum internet de mare viteză, opțiuni flexibile de rezervare și spații pentru lucrul la distanță.

„Îmbunătățirea sustenabilității, a rețelelor de transport și a impactului social sunt câteva dintre obiectivele cheie pe care orașele le adoptă astăzi pentru a crește competitivitatea, pentru a-și îmbunătăți oferta turistică și pentru a oferi o călătorie fără întreruperi clienților”, a precizat Euromonitor International.

Tokyo a intrat pentru prima dată în top 10, ceea ce, potrivit raportului, se datorează îmbunătățirii infrastructurii turistice, relaxării reglementărilor legate de Covid-19 și slăbirii yenului – care oferă vizitatorilor internaționali un raport calitate-preț foarte bun.

Istanbul a avut cei mai mulți vizitatori internaționali în 2023

În top 100 au existat patru nou-veniți, care se pot lăuda cu performanțe turistice îmbunătățite în acest an: Washington DC, pe locul 48, Montreal, pe locul 68, Santiago, pe locul 88 și Vilnius, pe locul 92.

Călătoriile internaționale au continuat să își revină puternic, numărul de călătorii urmând să ajungă la 1,3 miliarde de călătorii până la sfârșitul anului 2023 – generând aproximativ 1,7 trilioane (1700 de miliarde) de dolari în cheltuieli turistice globale.

Istanbulul a ocupat primul loc în topul numărului de sosiri internaționale în 2023, urmat de Londra și apoi de Dubai. Orașele cu cea mai mare creștere de la an la an au fost Hong Kong (2.495%) și Bangkok (142%), datorită faptului că au fost printre ultimele care s-au redeschis după pandemia Covid-19.

Cu toate acestea, creșterea numărului de vizitatori poate fi o binecuvântare mixtă, cu impact negativ asupra comunităților locale și a mediului. Nadejda Popova, manager senior la Euromonitor International, a vorbit într-un comunicat despre modalitățile prin care orașele fac față provocării reprezentate de turismul excesiv.

„Unele destinații impun restricții, impozitări abrupte sau reducerea capacității hoteliere pentru a ajuta la limitarea afluxului de turiști și la conservarea patrimoniului cultural, în timp ce altele adoptă strategii de dispersie care promovează destinații alternative sau în afara traseelor turistice”, a spus ea.

Ea a prezis că majorarea costului vieții, fluctuația inflației și volatilitatea geopolitică vor fi cele mai mari obstacole în ceea ce privește creșterea turismului în 2024 și 2025. Consumatorii vor căuta propuneri de călătorie la un raport calitate-preț și mulți vor alege vacanțe care sunt puțin mai aproape de casă.

Primele 20 de orașe din Top 100 City Destinations Index 2023 realizat de Euromonitor sunt:

  1. Paris, Franța
  2. Dubai, Emiratele Arabe Unite
  3. Madrid, Spania
  4. Tokyo, Japonia
  5. Amsterdam, Țările de Jos
  6. Berlin, Germania
  7. Roma, Italia
  8. New York, Statele Unite ale Americii
  9. Barcelona, Spania
  10. Londra, Regatul Unit
  11. Singapore
  12. Munchen, Germania
  13. Milano, Italia
  14. Seul, Coreea de Sud
  15. Dublin, Irlanda
  16. Osaka, Japonia
  17. Hong Kong
  18. Viena, Austria
  19. Los Angeles, Statele Unite ale Americii
  20. Lisabona, Portugalia.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău