Topul băncilor la sfârșitul anului 2018

  • 25 Ianuarie 2019 17:40
Topul băncilor la sfârșitul anului 2018

La sfârșitul lunii decembrie 2018, în topul băncilor de importanță sistemică pentru sistemul bancar și financiar național se situează BC Moldova-Agroindbank, aceasta fiind urmată BC Moldindconbank și BC Mobiasbancă.

Topul  este elaborat de către Centrul Analitic Independent Expert-Grup în urma aplicării metodologiei Clasamentului performanței bancare. Potrivit experților, cele trei bănci, preponderent, excelează la capitolul profitabilitate și indicatori de piață, revenindu-le circa 81% din profitul acumulat la nivel de sector și 62% din totalul activelor bancare, transmite IPN.

Conform clasamentului, băncile cu cea mai solidă bază de capital în raport cu activele sunt: BC Eximbank; BCR Chișinău și BC Energbank. Băncile cu cel mai mare volum de active lichide sunt: BC Victoriabank; BC Eximbank și Moldindconbank. Băncile cu cel mai mare volum de active lichide în raport cu activele deținute sunt BC Victoriabank; BC Eximbank și BC Energbank. Instituțiile bancare cu cele mai calitative active sunt EuroCreditBank; BC ProCredit Bank și BC Fincombank. Cea mai mare rentabilitate a capitalului o dețin BC Moldindconbank; BC Mobiasbancă și BC Moldova-Agroindbank. Băncile cu cea mai mare cotă de piață după portofoliul de credite sunt BC Moldova-Agroindbank; BC Moldindconbank și BC Mobiasbancă.

Potrivit experților, rezultatele financiare raportate de bănci la sfârșitul anului 2018 prezintă o situație stabilă în sector. Principalii indicatori financiari și prudențiali înregistrează valori cuprinse în limitele sau chiar peste cele admise de banca centrală. Rezervele acumulate suplimentar capitalului mențin nivelul de solvabilitate la un nivel superior, cu oscilații de la o bancă la alta în intervalul 21-62%.

Lichiditatea rămâne mult peste limitele reglementate, pe termen scurt atingând un nivel de circa 55%. Adică, mai bine de jumătate din expunerile băncilor sunt reprezentate de active lichide – valori mobiliare de stat, certificate ale BNM sau rezerve obligatorii. De asemenea, indicatorii calității activelor continuă să se amelioreze, rata creditelor neperformante înregistrând un nivel de aproximativ 12,5%, cu oscilații pe segmentul 5-31% în dependență de bancă.

Totodată, băncile continuă acumularea de profit, dar capacitatea acestora de a susține un asemenea ritm pe termen lung pare a fi limitată, în condițiile în care profitabilitatea nu reprezintă neapărat rezultatul expansiunii activității de creditare, ci mai degrabă un efect marginal al politicii monetare care poate fi luat în calcul pe termen scurt. Pe parcursul anului 2018 sectorul bancar raportează un profit net de 1,6 miliarde de lei, cu circa 100 milioane de lei mai mult decât anul trecut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
3,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
3
Sat
4
Sun
5
Mon
6
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău