Topirea ghețarilor de pe Everest a scos la iveală trupurile a zeci de alpiniști morți pe munte

  • 21 Martie 2019 13:47
Topirea ghețarilor de pe Everest a scos la iveală trupurile a zeci de alpiniști morți pe munte

Operatorii de expediții sunt îngrijorați cu privire la numărul trupurilor alpiniștilor care ies la iveală pe Muntele Everest, pe măsură ce ghețarii se topesc, scrie News.ro, potrivit Digi24.ro.

Aproximativ 300 de cățărători au murit de la prima încercare de ascensiune a vârfului și două treimi din trupuri se crede că sunt încă sub zăpadă și gheață.

De pe partea chineză a muntelui, spre nord, trupurile sunt recuperate, primăvara, când începe sezonul de urcat.

Peste 4.800 de alpiniști au urcat pe cel mai înalt vârf din lume.

„Din cauza încălzirii globale, pătura de gheață și ghețarii se topesc repede, iar trupurile fără viață care au rămas îngropate toți acești ani sunt acum scoase la iveală”, a spus Ang Tshering, fost președinte al Nepal Mountaineering Association, citat de BBC. „Am adus jos trupuri ale unor cățărători care au murit în ultimii ani, dar cele vechi care au rămas îngropate ies acum”.

Un oficial guvernamental, care a lucrat ca ofițer de legătură pe Everest a adăugat: „Eu însumi am recuperat aproximativ zece trupuri în ultimii ani din diferite locuri de pe Everest și este clar că tot mai multe apar acum”.

Reprezentanți ai Expedition Operators Association of Nepal au spus că, în acest sezon de cățărare, dau jos toate frânghiile de la taberele mai înalte de pe Everest și Lhotse, însă să se ocupe de trupurile care ies la iveală nu este un lucru ușor.

Câteva studii arată că ghețarii din regiunea Everest, ca în mare parte a Munților Himalaya, se topesc rapid.

Totuși, nu toate trupurile apar în urma topirii ghețarilor, acest lucru se întâmplă și pentru că ghețarul Khumbu se mișcă, au mai spus alpiniștii.

Recuperarea lor de la taberele înalte este dificilă și costisitoare. Experții spun că, pentru a aduce la baza muntelui un trup, costurile ajung la 40.000-80.000 de dolari.

Sursa: Digi24.ro
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:5,14 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău