Toomas Hendrik Ilves și Iurie Leancă au participat la un forum privind securitatea digitală
-
04 Octombrie 2013 14:44
Aflat în vizită în Republica Moldova președintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves a participat vineri, 4 octombrie, alături de premierul Iurie Leancă la un forum privind securitatea digitală.
În discursul său oficialul de la Tallin a descris drumul pe care Estonia l-a parcurs în dezvoltarea tehnologică, de la declararea independenței față de Uniunea Sovietică, acum 22 de ani, la una dintre cele mai digitalizate țări din lume.
Republica Moldova face pași importanți, comparativ cu alte state europene, în domeniul și implementării tehnologiilor moderne în sistemul de de e-guvernare sau cel de securitate, este de părere președintele estonian, Toomas Hendrik Ilves. El a spus că în țara sa reformele au fost întâmpinate cu scepticism acum 15 ani.
”La ultimele alegeri un sfert din populația Estoniei cu drept de vot, a votat online, 96-97% din plata taxelor se face de asemenea online, avem implementat și un sistem de prescriere a medicamentelor online, în care este integrat aproximativ 96-98 la sută din populație” a declarat Toomas Hendrik Ilves.
Republica Moldova este o țară care înțelege importanța tehnologiei modrene, dar și a securității cibernetice, a declarat în discursul său premierul Iurie Leancă.
”Tehnologia oferă libertate acestei țări, deschide orizonturile globale într-un mod în care părinții noștri nici nu au visat. Tehnologia schimbă de asemenea modul în care guvernăm. Am stabilit o agendă ambițioasă de e-guvernare. Vrem să îmbunățim calitatea și transparența procesului de guvernare, vrem să folosim tehnologia modernă pentru a lupta cu corupția, să reducem oportunitățile pentru mită și practice dubioase”, a declarat Iurie Leancă.
În acelați context, al marcării „Lunii Securității Cibernetice” reprezentanții procuraturii generale, al Isnpectoratului General de Poliție și ai companiei Business Software Alliance au realizat o conferință de presă cu scopul de a informa populația cu privire la consecințele comercializării și folosirii softurilor piratate. Potrivit datelor Procuraturii Generale în perioada 2003 -2012 au fost investigate 210 cauze penale cu privire la încălcarea drepturile de proprietate intelectuală. În Republica Molldova pedeapsa mazimă pentru încălcarea acestui drept este de cinci de închisoare ani sau o amendă de aproximativ de 100 de mii de lei.