Tokyo ar fi paralizat în cazul unei erupții a vulcanului Fuji

  • 01 Mai 2018 17:26
Tokyo ar fi paralizat în cazul unei erupții a vulcanului Fuji

O erupție a Muntelui Fuji, vulcan emblematic al Japoniei, și ploaia de cenușă care ar însoți acel fenomen ar putea să paralizeze activitățile din orașul Tokyo, potrivit unui studiu realizat de guvernul nipon, publicat marți de agenția de presă Kyodo și preluat de AFP.

Potrivit Agerpres, o "trezire" a vulcanului Fuji, cel mai înalt vârf montan din arhipelagul japonez, a cărui ultimă erupție datează din anul 1707, ar putea provoca depunerea unui strat de cenușă de 10 centimetri în centrul capitalei nipone, aflată la o distanță de 100 de kilometri față de Muntele Fuji, precizează autorii studiului.

Cenușa vulcanică ar face drumurile să devină impracticabile, blocând transporturile și, deci, aprovizionarea orașului cu alimente.

Potrivit studiului, un strat de cenușă cu grosimea de doar 0,5 centimetri au cauza deja automobilelor o serie de probleme mecanice și, începând de la grosimea de 1 centimetru, capitala niponă ar suferi întreruperi masive de electricitate și probleme serioase la nivelul sistemelor de tratare a apei, conform agenției Kyodo.

Contactat de AFP, Noriko Urata, un oficial însărcinat cu cercetări în domeniul catastrofelor naturale, a confirmat că guvernul nipon lucrează la evaluarea impactului posibil pe care l-ar avea o erupție a vulcanului Fuji, cu scopul de a identifica măsurile necesare pentru gestionarea operativă a unui astfel de fenomen. "Însă nu suntem în măsură să dezvăluim mai multe elemente", a adăugat el.

În trecut, guvernul japonez a estimat că o erupție a Muntelui Fuji ar putea genera pagube de 2.500 de miliarde de yeni (19 miliarde de euro).

"Muntele Fuji este un vulcan tânăr, nu ar fi uimitor ca el să intre în erupție în orice moment într-un viitor apropiat", a declarat Toshiyasu Nagao, directorul Institutului de cercetare și previzionare a cutremurelor de pământ din cadrul Universității Tokai.

Având peste 110 vulcani activi, Japonia se află în Cercul de Foc al Pacificului, o zonă vastă în care se produc majoritatea seismelor și a erupțiilor vulcanice de pe Terra.

Pe 27 septembrie 2014, 60 de persoane au fost ucise în urma erupției vulcanului Ontake din prefectura Nagano. Numărul victimelor reprezintă cel mai grav bilanț al unei catastrofe naturale de acest tip care s-a produs în Japonia în ultimii 90 de ani. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău