Toate testele pentru COVID-19 realizate în laboratoarele publice sunt gratuite, ministra sănătății

  • 26 Iunie 2020 14:35
Toate testele pentru COVID-19 realizate în laboratoarele publice sunt gratuite, ministra sănătății

Toate testele care sunt realizate în laboratoarele publice pacienților referiți de către sistemul medical sunt gratuite, indiferent de statutul pe care îl are persoana: asigurat sau neasigurat. „Aceste teste sunt acoperite din contul fondurilor de asigurări obligatorii de asitență medicală”, a declarat ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu, citată de IPN.

În cadrul unei conferințe de presă, Viorica Dumbrăveanu, referindu-se la testarea în cadrul laboratoarele publice, a precizat că referirea pacienților este realizată de către sistemul medical. „Noi am menționat deja că există criterii clar determinate în ce circumstanțe sunt testate persoanele. Atunci când vorbim despre laboratoarele private, adresabilitatea este determinată, de fapt, din acea intenție care este manifestată de către persoană sau deseori am avut și situații când angajatorii solicitau testarea angajaților în cadrul acestor laboratoare, acoperind cheltuielile”, a spus ministra.

Șeful ANSP, Nicolae Furtună, a menționat că, din cele zece laboratoare care la momentul actual asigură diagnosticul COVID-19, patru sunt private.

Referindu-se la revizuirea tacticii de testare, Nicolae Furtună a declart că testarea masivă nu este altceva decât „teste irosite și potențial de laborator sufocat și supraîncărcat”. „Vedeți ce se face în Georgia. Georgia respectă strict definiția de caz și nu se primește umflarea sistemului cu cazuri asimptomatice, ceea ce nu este în Republica Moldova. La capitolul testare și teste eu personal, ca epidemiolog, nu am nicio remușcare din ceea ce s-a făcut pănă acum”, a adăugat șeful ANSP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău