Toate sistemele de irigare din R.Moldova sunt din perioada sovietică și sunt uzate

  • 10 Iulie 2018 15:52
Toate sistemele de irigare din R.Moldova sunt din perioada sovietică și sunt uzate

În Republica Moldova sunt 78 de sisteme de irigare și toate au fost construite în perioada sovietică. Dintre acestea, doar zece au fost reabilitate și modernizate în ultimii ani.

Acest lucru a avut loc prin intermediul programului Compact, lansat în Republica Moldova în 2010 cu susținerea financiară a Guvernului SUA. Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN de către Agenția Apele Moldovei, se spune că celelalte 68 de sisteme de irigare, deși sunt vechi, sunt funcționale. Însă starea lor tehnică este nesatisfăcătoare, au un randament de activitate foarte scăzut și un consum de energie electrică este foarte ridicat.

17 sisteme de irigare au fost construite între anii 1963 – 1976. Celelalte au fost instalate după anii 1980. În stare nefuncțională, până a fi reabilitat în cadrul programului Compact, a fost sistemul de irigare din Blindești, Ungheni. Celelalte sisteme reabilitate au fost în stare funcțională, doar că starea lor tehnică era nesatisfăcătoare. Majoritatea sistemelor de irigare sunt instalate în regiunile unde există sursă de alimentare cu apă, iar agenții economici înregistrează și o productivitate mai mare la hectar.

Solicitat de IPN, expertul economic Viorel Chivriga a menționat că cele 78 de sisteme de irigare sunt instalate pe suprafețe care variază de la 130 la 690 ha și că majoritatea sunt uzate fizic și moral. Datele statistice spun că mai puțin de 10% din suprafața terenurilor cu destinație agricolă sunt irigate. Expertul afirmă că existența sistemelor de irigare nu înseamnă că terenurile aflate sub aria de acoperire a acestora sunt irigate. Acestea sunt parcelate și aparțin diferitor proprietari.

În opinia lui Viorel Chivriga, pentru agricultura moldovenească este vital să fie soluționată problema dotării tehnice a sectorului, inclusiv restabilirea sistemelor de irigare, modernizarea acestora și înzestrarea agricultorilor cu echipamente moderne și sigure de irigare a terenurilor. În caz contrar, problemele care apar periodic în urma intemperiilor naturale vor afecta și pe viitor activitatea economică a agricultorilor și vor reduce din veniturile acestora.

Datele prezentate de către expert spun că cele mai avantajate regiuni sunt cele din lunca principalelor râuri de pe teritoriul Moldovei, Prut și Nistru. Întrebat dacă Republica Moldova este pregătită să facă față în condițiile în care vor fi instalate mai multe sisteme de irigare, Viorel Chivriga a spus că, potrivit Strategiei de alimentare cu apă și sanitație pentru anii 2014-2028, „apa disponibilă este de aproape 500 de metri cubi la un locuitor pe an sau chiar mai puțin”, plasând Republica Moldova în categoria țârilor în care „apa este insuficientă”. În prezent, disponibilitatea resurselor de apă în Republica Moldova reprezintă un aspect critic ce afectează capacitatea de dezvoltare economică a țării.

Totodată, expertul afirmă că, potrivit Raportului Național privind Dezvoltarea Umană în Moldova - Schimbarea climei, impactul socio-economic și politica de adaptare, „resursele de apă de suprafață disponibile se vor diminua cu 16-20% până în anul 2020, ceea ce înseamnă că siguranța alimentării cu apă a utilizatorilor va fi periclitată.

Viorel Chivriga mai menționează că irigarea pentru Republica Moldova este o problemă de interes național. Cu o agricultură fără factori de sporire a productivității, printre care și irigarea, nu poate fi vorba de competitivitate, de venituri sporite pentru locuitorii din mediul rural, de contracarare a factorilor de risc în agricultură. Cumulativ, aceste elemente critice, împreună cu lipsa investițiilor în mediul rural, contribuie la stagnarea dezvoltării mediului rural.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-2,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău