Toate persoanele peste 60 de ani ar trebui să facă doza 4 de vaccin anti-Covid. Noi recomandări în UE din cauza valului de infectări

  • 11 Iulie 2022 18:26

Agențiile sanitare europene recomandă ca doza 4 de vaccin anti-Covid (al doilea booster) să fie făcut de toate persoanele de peste 60 de ani. Până acum, recomandarea viza persoanele peste 80 de ani, dar pragul de vârstă a fost scăzut considerabil în contextul noului val de infectări și de spitalizări din Europa.

''Este crucial ca toți cei de peste 60 de ani și toate persoanele vulnerabile să se prezinte pentru un al doilea booster cât de curând posibil'', a precizat într-o declarație comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

Agențiile sanitare ale Uniunii Europene au recomandat în aprilie un al doilea booster doar pentru persoanele cu vârste de peste 80 de ani și pentru cei aparținând grupurilor vulnerabile.

Noua recomandare este așteptată să faciliteze decizii naționale în scopul accelerării campaniilor de vaccinare, care au încetinit sau aproape s-au oprit în ultimele luni.

''Observăm în prezent rate de incidență a COVID-19 în creștere și o tendință crescătoare în ceea ce privește internările și gradul de ocupare din spitale și de la terapie intensivă în multe țări, cauza fiind subvarianta BA.5 a Omicron'', a indicat Andrea Ammon, directoarea ECDC, într-o declarație.

Producătorii de vaccinuri, printre care Moderna Inc și consorțiul Pfizer Inc/BioNTech, testează versiuni ale vaccinurilor lor modificate pentru a combate varianta BA.1 a Omicron.

Deși aceștia au indicat că vaccinurile respective au generat răspunsuri imune adecvate împotriva tulpinii BA.1 și variantelor intrate mai recent în circulație, s-a constatat un răspuns mai scăzut împotriva BA.4 și BA.5.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), care revizuiește în prezent două vaccinuri adaptate la noile variante, preconizează că va avea primele vaccinuri din noua generație aprobate până în septembrie.

''Între timp, este important să luăm în considerare folosirea vaccinurilor autorizate în prezent pentru un al doilea booster destinat persoanelor cele mai vulnerabile'', a declarat Emer Cooke, directoarea executivă a EMA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău