Toate misiunile diplomatice ruse din Ucraina au început evacuarea generală

  • 23 Februarie 2022 14:30
Toate misiunile diplomatice ruse din Ucraina au început evacuarea generală

Rusia a început evacuarea personalului tuturor misiunilor sale diplomatice din Ucraina în contextul în care Kievul se teme că un atac asupra țării este iminent, anunță Kommersant, potrivit HotNews.ro.

Ministerul de externe de la Moscova anunțase marți că o evacuare a personalului său diplomatic este „iminentă”, acuzând autoritățile ucrainene că nu iau măsurile necesare pentru a proteja diplomații ruși, notează sursa citată.

În ultimele săptămâni, mai multe țări occidentale au evacuat familiile diplomaților lor din Ucraina sau și-au mutat ambasada de la Kiev la Liov, oraș situat în vestul acestei țări și considerat mai sigur în cazul unui atac rusesc.

Mai multe clipuri postate pe Twitter i-ar arăta pe unii angajați ai consulatului rus din Odesa, Ucraina, care ard documente în curtea instituției.

 

„Evacuarea personalului a început deja”, a anunțat ambasada Rusiei de la Kiev pentru agenția de stat TASS, fără a preciza câte persoane au fost deja evacuate.

Rusia susține că se teme de „provocări”

Ministerul rus de Externe a început să reducă personalul consulatelor și ambasadelor sale din Ucraina luna aceasta, afirmând că se teme de „provocări”.

Kievul a anunțat miercuri că va decreta stare de urgență pe întregul teritoriu al țării, cu excepția regiunilor separatiste Donețk și Luhansk, din cauza temerilor privind un atac rusesc.

Starea de urgență va fi valabilă pentru o perioadă de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire.

Anunțul vine în contextul în care Rusia a recunoscut suveranitatea separatiștilor asupra întregilor regiuni Donețk și Luhansk, nu doar în zonele controlate de aceștia și a trimis trupe militare în regiunile separatiste.

Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a declarat miercuri că „omuleții verzi” ai Rusiei, soldați fără uniforme militare care au apărut în Crimeea înainte ca Rusia să ocupe teritoriul în 2014, sunt acum „peste tot în estul Ucrainei”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău