Toate incendiile din Israel au fost stinse

  • 27 Noiembrie 2016 11:59
Toate incendiile din Israel au fost stinse

Incendiile de vegetație care au devastat în ultimele zile Israelul și Cisiordania și au forțat mii de oameni să își părăsească locuințele au fost stinse, au anunțat duminică serviciile de salvare israeliene, scrie Agerpres.

"Niciun focar nu mai este activ (...) De ieri seara, este destul de liniștit, nu avem apeluri noi", a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de intervenție împotriva incendiilor, Yoram Levy, pentru AFP.

De la începutul săptămânii, incendii de proporții au provocat daune foarte grave în Israel și apoi s-au extins în Cisiordania, teritoriu ocupat de aproape 50 de ani.

Aceste zeci de incendii de vegetație favorizate de o secetă extremă și vânturi puternice au distrus peste 13.000 de hectare de pădure, conform Autorității israeliene pentru Natură și Parcuri. Aceste distrugeri reprezintă cu 30% mai mult decât marele incendiu care a lovit regiunea Carmel (nord) în 2010 și a făcut 44 morți.

Flăcări înalte de mai mulți metri au determinat evacuări masive, a zeci de mii de oameni, din al treilea oraș din Israel, Haifa. Potrivit municipalității, 1.784 de case au fost afectate, din care 572 nu mai sunt locuibile. Pagubele din oraș sunt deja estimate la 120 de milioane de dolari.

În Cisiordania pompierii israelieni, ajutați de cei palestinieni, au avut 143 de intervenții contra incendiilor, care nu au victime, dar au devastat multe culturi, în special plantații de măslini.

Un total de 21 de aeronave israeliene și străine (turcești, grecești, croate, rusești, franceze, canadiene, spaniole și azere), precum și un super tanc american au participat la operațiuni.

Poliția a anunțat arestarea a 23 de persoane suspectate a fi la originea acestor incendii criminale, fără a se preciza identitatea sau originea lor. Alte șapte au fost interogate. Autoritățile israeliene spun că suspectează că aceste incendii pot fi legate de conflictul israeliano-palestinian.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău