Titus Corlățean: R.Moldova va fi dosarul României de interes prioritar în timpul președinției la Consiliul UE

  • 10 Iunie 2018 17:01
Titus Corlățean: R.Moldova va fi dosarul României de interes prioritar în timpul președinției la Consiliul UE

De la 1 ianuarie 2019, Repubica Moldova va fi dosarul prioritar de interes la care are dreptul orice stat care preia președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Asigurările vin din partea senatorului român, Titus Corlățean.

„Orice președinție semestrială a Uniunii Europene are și elemente importante de continuitate, respectiv duce mai departe o serie de dosare începute de alte președinții și trebuie să le finalizeze, dar are și dreptul la dosare specifice de interes. Este clar și am insistat din punctul de vedere al Parlamentului României, iar Guvernul român a acceptat ca viitoare prioritate, atenția să fie concentrată asupra spațiului estic, cu o specială privire asupra Republicii Moldova și a partenerilor asociați ai UE. În primul rând este vorba despre o acțiune politică, deoarece trebuie să menținem sprijinul politic, dar nu în ultimul rând aspecte de natură financiară, bugetară care trebuie să meargă mai departe”, a declarat Titus Corlățean penru TVR Moldova în cadrul Adunării Interparlamentare Georgia-Republica Moldova-Ucraina care se încheie astăzi la Kiev.

Senatorul român a salutat crearea acestei platforme de cooperare (nr. Asambleea Interparlamentară Georgia-Republica Moldoa-Ucraina)și a menționat că ete nevoie de strângerea rândurilor în cadrul Parteneriatului Estic în perspectiva obținerii statutului de țări candidate a UE.

„Această reuniune este în primul rând o strângere a rândurilor și era nevoie de acest lucru, inclusiv un efort reînoit din partea partenerilor din Uniunea Europeană și cei euro-atlantici, deoarece și americanii sunt prezenți aici pentru a susține proiectul european al celor trei state, Republica Moldova, Georgia și Ucraina. Să nu uităm că Acordurile de Asociere ale celor trei state nu au deocamdată, din păcate spun eu, o clauză care să prevadă statutul de candidat la Uniunea Europeană. Acest pas trebuie făcut înainte. Dacă ar fi să mă refer la progrese, atunci de mai bine de un an în Republica Moldova se atestă un alt nivel al actului de guvernare și o creștere economică care contează. Sunt reforme care continuă, dar este nevoie și de sprijin politic, cazul României care susține foarte ferm parcursul european al Republicii Moldova. În același timp este nevoie de sprijin pentru aceste țări, mai ales în contextul în care la nivelul Uniunii Europene s-a dat deja un orizont de timp pentru Balcani și știm că atenția în următorii ani se va îndrepta spre sud din cauza problemelor de migrație care vine dinspre zona Siriei și a Irakului, noi trebuie să păstrăm o atenție sporită și pe spațiul estic, în special asupra celor trei țări, ori pe noi (nr. România) ne interesează în primul rând Republica Moldova”, a adăugat Corlățean.

Fostul ministru de Externe al României, a mai subliniat că pentru Republica Moldova este foarte important ca după alegerile parlamentare din acest an, la Chișinău să fie creată o coaliție pro-europeană.

„De la Republica Moldova se cere să-și ducă mai departe parcursul european, să continuie reformele și mai ales după alegerile parlamentare să aibă înțelepciunea, mă refer la partidele politice care vor obține rezultate în alegeri, să aibă înțelepciunea să găsească loc la o masă comună pentru a genera o coaliție pro-europeană, fără simpatii sau antipatii. În politică totul se concluzionează prin rezultate în alegeri, iar după aceea prin punerea în practică a unui proiect, or pentru un proiect pro-european este nevoie de o majoritate în Parlament”, a conchis Titus Corlățean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău