Titus Corlățean a solicitat Statelor Unite susținerea aspirațiilor europene ale Republicii Moldova
-
09 Iunie 2014 09:12
Ministrul român a Afacerilor Externe, Titus Corlățean a solicitat Statelor Unite susținerea vizibilă și fermă a aspirațiilor europene ale Republicii Moldova.
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean a avut la 8 iunie 2014, o întrevedere cu o delegație a Congresului SUA, alcătuită din senatorii John McCain (republican, Arizona), Ron Johnson (republican, Wisconsin) și Christopher Murphy (democrat, Connecticut), membri ai Comitetului pentru Relații Externe din Senatul SUA se arată într-un comunicat de presă al MAE român.
În cadrul discuțiilor, ministrul Titus Corlățean, a solicitat sprijinul senatorilor americani “pentru creșterea prezenței SUA și NATO, pe termen lung, în România, precum și pentru consolidarea profilului regiunii Mării Negre pe agenda de politică externă a SUA, inclusiv prin susținerea, vizibilă și fermă, a aspirațiilor democratice, europene sau euro-atlantice, după caz, ale Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei”.
Șeful diplomației române a exprimat, în mod special, satisfacția pentru atenția tot mai mare de care beneficiază Republica Moldova din partea SUA, încurajând continuarea demersurilor politico-economice de sprijin ale părții americane, inclusiv la nivelul Congresului, pentru autoritățile de la Chișinău. A pledat pentru intensificarea demersurilor comune vizând accelerarea parcursului european al Republicii Moldova, accentuând importanța concretizării unor proiecte în domenii de interes, în particular în ce privește consolidarea securității energetice a Republicii Moldova. A evidențiat, în acest sens, importanța gazoductului Iași-Ungheni și necesitatea extinderii acestuia pentru a răspunde nevoilor energetice ale Republicii Moldova.
Senatorii americani au apreciat rolul stabilizator pe care România îl joacă în regiune, în special în contextul actual de securitate, inclusiv din perspectiva sprijinirii aspirațiilor europene ale Republicii Moldova, se mai arată în comunicat.