Titularii de patentă cer revizuirea proiectului privind activitatea în bază de patentă

  • 26 Mai 2020 14:41
Titularii de patentă cer revizuirea proiectului privind activitatea în bază de patentă

Proiectul de lege înaintat de Ministerul Economiei și Infrastructurii, privind modificarea unor acte normative ce țin de activitatea în bază de patentă, nu ține cont de interesele celor care desfășoară o activitate de întreprinzător micro și mică, dar lobează interesele unor rețele de magazine mari, care văd întreprinderile mici ca pe un concurent. Sunt declarațiile făcute de membrii Asociației Micului Business, în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Președintele Asociației Micului Business, Eugen Roșcovanu, a declarat că, în locul unui suport real pentru întreprinderile mici, proiectul „va aduce celor din micul business doar dureri de cap, neclarități celor care sunt în afaceri și celor care vor intra în afaceri”. „Era de așteptat ca să se elaboreze un program de suport financiar pentru firmele mici, să-si păstreze angajații. Tot mai ieftin decât statul să plătească sume enorme pentru armate de șomeri! Se aștepta o liberalizare a activității tuturor agenților economici pentru a supraviețui crizei instituite, dar de fapt asistăm la un triumf al birocrației naționale”, a spus Eugen Roșcovanu. 

 

Președintele Asociației Micului Business a precizat că, în primul rând, se confundă activitatea independentă cu antreprenorul independent. Doar un specialist bun va face diferența dintre aceste două noțiuni, iar oamenii de afaceri vor fi astfel pasibili diferitor amenzi. O altă nemulțumire a deținătorilor de patentă este că se interzice importul, exportul și alte domenii de activitate în bază de patentă, inclusiv comerțul până în 2022.

Potrivit lui Eugen Roșcovanu, la sfârșitul proiectului de lege este scris că cei care vor trece de la patentă la activitate independentă vor fi scutiți de amenzi, controale pe o perioadă de doi ani. În opinia sa, acest proiect vine numai ca să provoace trecerea oamenilor de afaceri la activitate independentă și la lichidarea patentei.

Președintele Asociației Micului Business susține că cei din micul business refuză să treacă la forma organizatorico-juridică „Activitate Independentă” pentru că este foarte costisitoare. Acesta mai spune că proiectul în cauză este o lovitură ascunsă îndreptată contra titularilor de patentă și că acesta nu este ajustat realităților din Republica Moldova. „Este o copie fidelă a unui proiect similar din Rusia”, a spus Eugen Roșcovanu.

Eleonora Hergeligiu-Țurcanu, director al filialei Asociației Micul Business din Căușeni și zona de sud, a remarcat că antreprenorul este obligat să utilizeze echipamente de casă și control, lucru care la tarabă și tejghele este practic imposibil de făcut, în opinia sa. „Vă invit lângă mine, să activați cu butonașele aparatului de casă la minus 20, plus 40 de grade Celsius, cu picioarele pe pământ, în piețele și satele din Republica Moldova.  La minus 20, plus 40… nu cu picioarele pe pământ în Guvern, Parlament și Preșidenție”, s-a adresat Eleonora Hergeligiu-Țurcanu autorităților. „Solicităm, în mod urgent, implicare directă în problema cronică a patentarilor. Și din partea Guvernului, și din partea Parlamentului, și din partea Preșidenției Republicii Moldova”, a adăugat antreprenoarea.

Alexandru Vișnevschi, consilier local și raional la Rezina, director al filialelor raionului Rezina și Soldănești, a spus că i se creează impresia că „cineva pur și simplu toacă banii Uniunii Europene, scriind diferite proiecte, neștiind care este situația reală în teritoriu”. „După mine, autorii proiectului, vădit și direct lobează interesele rețelelor mari de magazine și vor cu tot dinadinsul să lichideze această activitate care se chemă activitatea în bază de patentă, invocând diferite motive”, a menționat Alexandru Vișnevschi. Acesta a adăugat că proiectul de lege privind modificarea unor acte normative privind activitatea în bază de patentă, amendamentele propuse la Codul Fiscal și amendamentele propuse la legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi „nu sunt acordate la realitățile zilei de astăzi”.

Proiectul este la etapa consultărilor publice. Membrii Asociației Micului Business cred că autoritățile ar trebui să renunțe la el.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău