Tiraspolul vrea să atace R.Moldova în instanță, acuzând „agresiune împotriva proporului Transnistriei de către grupuri teroriste”

  • 29 Mai 2019 09:47
Tiraspolul vrea să atace R.Moldova în instanță, acuzând „agresiune împotriva proporului Transnistriei de către grupuri teroriste”

Liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat în cadrul unei întrevederi informale cu mai mulți diplomați din regiune, că intenționează să atace în instanță R.Moldova referitor la „agresiunea împotriva poporului Transnistriei”.

El a mai spus că în cazul conflictului armat de la Nistru au avut loc „crime de război” și „crime împotriva umanității”. De asemenea, șeful administrației separatiste de la Tiraspol s-a referit în special la „grupul Ilașcu” pe care îl numește, de rând cu autoritățile ruse, „grupul terorist „Bujor”. „Cei care l-au împușcat pe Nikiolai Ostapenko au fost decorați cu distincții de stat. Au fost aleși în parlamentele R.Moldova și României. A fost apreciat „actul de eroism” al grupurilor teroriste”, a afirmat Krasnoselski, potrivit novostipmr.com.

Menționăm, în acest context, că membrii „grupului Ilașcu” au fost decorați în 2010 de către fostul președinte Mihai Ghimpu cu „Ordinul Republicii”, iar Ministerul rus de Externe a criticat această decizie, acuzându-i pe aceștia de terorism și „omoruti fratricide”. Fostul consilier prezidențial Ștefan Urâtu, a declarat referitor la reacția Moscovei că „grupul terorist Bujor” este inventat de către serviciile speciale ale Rusiei pentru a justifica dosarele fabricate împotriva membrilor „grupului Ilașcu. 

Vadim Krasnoselski a mai declarat la întrunirea respectivă că i-a cerut președintelui Igor Dodon să ofere o apreciere juridică și politică a conflictului armat din 1992, ceea ce ar fi un pas în vederea „normalizării relațiilor moldo-transnistrene”. Igor Dodon nu a răspuns, deocamdată, acestei solicitări. 

Șefa Biroului politici de reintegrare, vicepremierul Cristina Lesnic, nu a răspuns la telefon pentru a comenta aceste declarații. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău