Tiraspolul va expropria pământul unor săteni, pentru a instala un post de control pe podul Gura Bâcului-Bîcioc

  • 10 Februarie 2018 09:34
Tiraspolul va expropria pământul unor săteni, pentru a instala un post de control pe podul Gura Bâcului-Bîcioc

Administrația de la Tiraspol intenționează să instaleze un post de „control la frontierăi” pe podul de peste Nistru între localitățile Gura Bâcului și Bîcioc, redeschis în noiembrie anul trecut, la 25 de ani după ce a fost distrus în timpul războiului din Transnistria. Mai mult, autoritățile separatiste vor să exproprieze terenurile sătenilor din Bîcioc pentru a instala acest post.

Așa-numitul minister al agriculturii din Transnistria a examinat „un mecanism de încetare a utilizării terenurilor de către cetățenii satului Bîcioc, în legătură cu alocarea unui teren comitetului vamal pentru construcții”, notează INFOTAG, cu referire un comunicat publicat pe site-ul acestei instituții.

Delegația Chișinăului în Comisia Unificată de Control (CUC) s-a împotrivit instalării unor noi bariere în fața liberei circulații persoanelor și mărfurilor în regiune.

Tiraspolul invocă, însă, argumente de ordin politic.

„Reprezentanții Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control au propus ca situația pe acest segment să fie controlată nu de observatorii militari, ci de reprezentanții misiunii OSCE, Ucrainei și Rusiei. Formatul nostru este clar definit, iar monitorizarea este efectuată de către observatorii militari ai părților. Pentru Transnistria, modificarea formatului operațiunii de menținere a păcii astăzi este inacceptabil”, a declarat copreședintele transnistrean al CUC, Oleg Beleakov.

Amintim că, podul de peste râul Nistru din preajma localității Gura Bâcului și Bîcioc a fost redeschis pe 20 noiembrie 2017.

Podul Gura Bâcului - Bîcioc a fost deteriorat în 1992 și reconstruit în 2001, cu suportul partenerilor europeni. Costul lucrărilor de reparație a constituit aproximativ 30 de milioane de lei. Podul este parte a drumului internațional M-5, care face parte din rețeaua trans-europeană de transport (TEN-T) și asigură conexiunea cea mai scurtă dintre Iași și Odessa. Fiind o arteră magistrală, acest drum nu traversează nicio localitate, ceea ce permite fluidizarea traficului rutier.

Pe 31 ianuarie s-a anunțat că vehiculele cu capacitatea de până la 10 tone, vor putea traversa podul rutier peste râul Nistru, reducând-se cu aproape 50 de km traseul parcurs de cursele interraionale de transport pasageri și mărfuri, asigurând  accesul direct spre localitățile din stânga râului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:88 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău