Tiraspolul se teme că tehnica militară americană ar putea destabiliza situația din Zona de Securitate

  • 17 Februarie 2017 16:37
Tiraspolul se teme că tehnica militară americană ar putea destabiliza situația din Zona de Securitate

Administrația separatistă de la Tiraspol susține că tehnica militară livrată recent de SUA Armatei Naționale a Republicii Moldova ar provoca escaladarea tensiunilor în Zona de Securitate de-a lungul Nistrului. Declarații în acest sens a făcut șeful delegației transnistrene în Comisia Unificată de Control, Oleg Beleakov.

„Noi ne amintim de situația din 2014, când Armata Națională a Republicii Moldova și Garda Națională a Statelor Unite au organizat aplicații comunie în apropierea Zonei de Securitate și chiar au pătruns în interiorul acesteia. În cadrul exercițiului au fost folosite blindate „Hammer”, pe care au fost instalate mitraliere de calibru mare și alte sisteme de armament. Noi înțelegem prea bine că orice tehnice, orice armament este folosită cu anumite scopuri agresive. Sperăm că acestea nu vor afecta în niuciun fel nici Zona de Securitate, nici teritoriul Transnistriei”, a declarat Beliakov, citat de agenția rusă TASS.

Amintim că Armata Națională a primit, la începutul acestei săptămâni, un nou lot de tehnică militară din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii. Donația a fost făcută în baza Acordului de cooperare între Executivul de la Chișinău și administrația de la Washington, semnat la 21 martie 1994.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării de la Chișinău, lotul cuprinde 41 de unități de tehnică - HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) și autocamioane.

Acestea vor fi folosite de către militarii moldoveni în cadrul exercițiilor naționale și internaționale.

În 2014, SUA au mai donat Armatei Naționale alte 39 de HMMWV și zece remorci pentru unitățile de tehnică auto.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău