Tiraspolul pune problemele economice și sociale în capul mesei de negocieri în formatul 5+2

  • 06 Aprilie 2016 17:53
Tiraspolul pune problemele economice și sociale în capul mesei de negocieri în formatul 5+2

Administrația de la Tiraspol se arată dispusă să reia negocierile în formatul 5+2.

În același timp, autoritățile transnistrene insistă asupra unei tactici a „pașilor mici” și consideră prioritare chestiunile de ordin social-economic și umanitar. Acestea ar fi principalele aspecte asupra cărora a insistat liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, în cadrul întrevederii pe care a avut-o astăzi cu reprezentanții mediatorilor și observatorilor în procesul reglementării transnistrene.

Astfel, Șevciuk a pus accentul pe probleme din domeniul feroviar și al circulației rutiere, precum și cele privind recunoașterea reciprocă a documentelor emise de autoritățile de pe cele două maluri ale Nistrului, relatează agenția oficială de la Tiraspol. Aceasta nu face, însă, nicio referință la aspectele politice ale reglementării conflictului transnistrean sau cele privind viitorul statut al Transnistriei în componența Republicii Moldova.

De cealaltă parte, reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE, Cord Meier-Klodt, a confirmat angajamentul și determinarea mediatorilor și observatorilor de a revitaliza procesul de revitalizare a conflictului transnistrean.

Ieri, delegația mediatorilor și observatorilor s-a aflat la Chișinău, unde s-a întâlnit cu premierul Pavel Filip, președintele Parlamentului, Andrian Candu, și cu vicepremierul responsabil pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan. Premierul Pavel Filip a declarat, cu această ocazie, că Republica Moldova pledează pentru reluarea cât mai grabnică a discuțiilor și identificarea unei soluții viabile a conflictului, prin acordarea unui statut special regiunii din stânga Nistrului în componența Republicii Moldova.

Amintim că formatul 5+2 în care Rusia, Ucraina și OSCE au statutul de mediatori, Statele Unite și Uniunea Europeană – de observatori, iar Chișinăul și Tiraspolul – de părți implicate în conflict, a fost instituit la sfârșitul anului 2005. După întreruperea negocierilor câteva luni mai târziu, discuțiile au fost reluate în 2011, dar și acestea au fost abandonate în iunie 2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
27,18
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău