Tiraspolul cere Rusiei încă 40 de milioane de dolari, „pentru reforme”

  • 02 August 2017 11:36
Tiraspolul cere Rusiei încă 40 de milioane de dolari, „pentru reforme”

Autoritățile separatistă transnistreană solicită Guvernului rus 40 de milioane de dolari, de care ar avea nevoie pentru realizarea unor reforme și speră că vor primi acești bani în cel mai scurt timp. Declarații în acest sens a făcut pretinsul șef al executivului de la Tiraspol, Aleksandr Martînov, într-un interviu pentru postul TV „Rossia 24”.

El a precizat că cei 40 de milioane de dolari ar urmă să fie folosiți pentru reforma proceselor bugetare, reforma legislației investiționale, precum și pentru menținerea situației social-economice și achitarea contribuțiilor sociale (pensii, indemnizații, salarii bugetarilor, etc. – n.red.), potrivit agenției TASS.

Aleksandr Martînov susține că implementarea reformelor anunțate de el a și început și se desfășoară sub supravegherea unor experți ruși.

„Au fost luate un șir de măsuri care datorită cărora am reușit să reducem deficitul bugetar, să extindem transparența bugetului și a sistemului financiar. Toate acestea sunt realizate în colaborare cu Federația Rusă. În prezent, în Transnistria activează concomitent două companii de audit din Rusia”, a spus el.

Menționăm că regiunea transnistreană beneficiază anual de subvenții din partea Guvernului rus, din contul cărora sunt achitate suplimente la pensiile locuitorilor din stânga Nistrului, precum și alte contribuții sociale.

Chiar la începutul acestui an, administrația separatistă de la Tiraspol a mai cerut Moscovei un credit pe termen lung 130 de milioane de dolari, care ar fi fost necesar pentru stabilizarea  economiei regiunii transnistrene

Totodată, Tiraspolul nu a achitat gazele consumate în regiune începând din 2009, însă și până atunci plățile au purtat un caracter sporadic. În acest fel, administrația separatistă a acumulat o datorie uriașă către „Gazprom”, de aproximativ 6 miliarde de dolari, plățile încasate de la populație fiind direcționate în bugetul local.

Cu toate acestea, restanțele salariale în regiunea separatistă s-au majorat pe parcursul lunii iunie cu 3,6 milioane de ruble transnistrene, depășind la începutul lui iulie cifra de 31,8 milioane de ruble, echivalent cu 2,1 milioane de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău