Tiraspolul cere Chișinăului dolari pentru energia electrică de la Cuciurgan, ca răspuns la „blocajul bancar”

  • 22 Septembrie 10:37
Tiraspolul cere Chișinăului dolari pentru energia electrică de la Cuciurgan, ca răspuns la „blocajul bancar”

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a lansat o iniţiativă "în legătură cu limitarea accesului băncilor transnistrene pe piaţa valutară a Moldovei" şi solicită Sovietului Suprem să o examineze "în regimul de urgenţă legislativă până la 26 septembrie", transmite INFOTAG.

Krasnoselski vrea modificarea "legii cu privire la unele măsuri de stat suplimentare care vizează minimizarea impactului negativ al factorilor economici externi", astfel încât exportatorii de energie electrică "să efectueze vânzarea obligatorie a 95% din câştigurile valutare în rezerva valutară a RMN exclusiv în dolari americani, indiferent de valuta în care au fost încasate veniturile".

În acelaşi timp, se prevede majorarea termenului de emitere a prescripţiei pentru vânzarea obligatorie a veniturilor în valută străină de la două la şapte zile lucrătoare.

Singurul exportator de energie electrică din regiune este CERS Moldovenească, deţinută de compania rusă "Inter RAO".

Exporturile sunt realizate numai în Republica Moldova şi constituie aproximativ 22% din exportul total de mărfuri din regiune - "adică are un impact esenţial asupra stării pieţei interne de schimb valutar a republicii prin primirea veniturilor valutare în lei moldoveneşti", recunosc autoritățile sepratiste.

Potrivit autorului iniţiativei, "limitarea accesului agenţilor economici şi băncilor transnistrene la piaţa valutară a Moldovei reprezintă un pericol pentru atingerea obiectivelor principale ale politicii monetare a Băncii Centrale a RMN".

În cazul în care proiectul de lege va fi adoptat, menționează INFOTAG, Centrala de la Cuciurgan va solicita probabil autorităților de la Chișinău să plătească pentru energia electrică nu în lei, ci în dolari americani. Această schemă provoacă riscuri de pierderi la convertire. Practică a fost aplicată anterior, dar a dus la  majorarea datoriilor pretinse pentru energia electrică livrată din Transnistria. Capacitățile locale permit producerea a doar un sfert din energia electrică consumată pe malul drept al Nistrului. Restul energiei este importată, în principal, de la Centrala Cuciurgan, deținută de gigantul energetic rus RAO EĂS.

Krasnoselski ar fi răspuns în acest fel la "blocarea masivă de către băncile moldoveneşti a conturilor întreprinderilor transnistrene", acțiune pe care Tiraspolul o invocă drept "presiuni politice asupra Transnistriei". Autorităţile constituționale de la Chișinău și BNM susţin, însă, că au fost închise doar două conturi ale agenţilor economici transnistreni, din motive legitime.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
11,22 °C
cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1 m/s
Mon
16 °C
Tue
17 °C
Wed
16 °C
Thu
17 °C
Fri
17 °C

Curs oficial BNM 14 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3962 -0.0000
USD 17.5906 -0.0000
RON 4.0831 -0.0000
UAH 0.7171 -0.0000
RUB 0.2716 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău