Tiraspolul cere Chișinăului dolari pentru energia electrică de la Cuciurgan, ca răspuns la „blocajul bancar”

  • 22 Septembrie 2019 10:37
Tiraspolul cere Chișinăului dolari pentru energia electrică de la Cuciurgan, ca răspuns la „blocajul bancar”

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a lansat o inițiativă "în legătură cu limitarea accesului băncilor transnistrene pe piața valutară a Moldovei" și solicită Sovietului Suprem să o examineze "în regimul de urgență legislativă până la 26 septembrie", transmite INFOTAG.

Krasnoselski vrea modificarea "legii cu privire la unele măsuri de stat suplimentare care vizează minimizarea impactului negativ al factorilor economici externi", astfel încât exportatorii de energie electrică "să efectueze vânzarea obligatorie a 95% din câștigurile valutare în rezerva valutară a RMN exclusiv în dolari americani, indiferent de valuta în care au fost încasate veniturile".

În același timp, se prevede majorarea termenului de emitere a prescripției pentru vânzarea obligatorie a veniturilor în valută străină de la două la șapte zile lucrătoare.

Singurul exportator de energie electrică din regiune este CERS Moldovenească, deținută de compania rusă "Inter RAO".

Exporturile sunt realizate numai în Republica Moldova și constituie aproximativ 22% din exportul total de mărfuri din regiune - "adică are un impact esențial asupra stării pieței interne de schimb valutar a republicii prin primirea veniturilor valutare în lei moldovenești", recunosc autoritățile sepratiste.

Potrivit autorului inițiativei, "limitarea accesului agenților economici și băncilor transnistrene la piața valutară a Moldovei reprezintă un pericol pentru atingerea obiectivelor principale ale politicii monetare a Băncii Centrale a RMN".

În cazul în care proiectul de lege va fi adoptat, menționează INFOTAG, Centrala de la Cuciurgan va solicita probabil autorităților de la Chișinău să plătească pentru energia electrică nu în lei, ci în dolari americani. Această schemă provoacă riscuri de pierderi la convertire. Practică a fost aplicată anterior, dar a dus la  majorarea datoriilor pretinse pentru energia electrică livrată din Transnistria. Capacitățile locale permit producerea a doar un sfert din energia electrică consumată pe malul drept al Nistrului. Restul energiei este importată, în principal, de la Centrala Cuciurgan, deținută de gigantul energetic rus RAO EĂS.

Krasnoselski ar fi răspuns în acest fel la "blocarea masivă de către băncile moldovenești a conturilor întreprinderilor transnistrene", acțiune pe care Tiraspolul o invocă drept "presiuni politice asupra Transnistriei". Autoritățile constituționale de la Chișinău și BNM susțin, însă, că au fost închise doar două conturi ale agenților economici transnistreni, din motive legitime.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău