Tiraspolul acuză Chișinăul de suspendarea activității procesului de negocieri

  • 07 August 2019 09:15
Tiraspolul acuză Chișinăul de suspendarea activității procesului de negocieri

Dinamica negocierilor în prima jumătate a anului a fost caracterizată de "o încetinire semnificativă, legată de ciclul electoral și de tergiversarea ulterioară a formării organelor de conducere în Republica Moldova, ceea ce a dus practic la suspendarea activității procesului de negocieri", scrie TVR.

Despre aceasta se menționează în raportul MAE al autoproclamatei RMN cu privire la activitatea realizată în ianuarie-iunie 2019, potrivit căruia, "în pofida disponibilității Transnistriei și apelurilor participanților internaționali la procesul de negocieri de a continua activitatea la nivel de experți, au fost organizate doar 12 ședințe ale grupurilor de experți (de lucru) privind măsurile de consolidare a încrederii și dezvoltarea interacțiunii".


Printre "noile chestiuni problematice în dialogul cu Moldova", MAE de la Tiraspol a numit "reținerea de către autoritățile vamale ale Republicii Moldova a publicațiilor periodice din Federația Rusă în Transnistria".

"În pofida cooperării de ani de zile între întreprinderile poștale din Transnistria și Moldova, partea moldovenească a cerut unilateral efectuarea perfectării vamale a publicațiilor periodice cu costurile financiare aferente", notează MAE, afirmând că un acord provizoriu la acest subiect a fost atins doar "datorită implicării active a participanților internaționali în procesul de negocieri".

De asemenea, MAE consideră că Moldova "continuă activitatea subversivă pentru a submina activitatea Comandamentului Militar Întrunit, pentru a reduce funcționalitatea și rolul observatorilor militari în procesul de menținere a păcii, pentru a oferi noi funcții reprezentanților Ucrainei și Misiunii OSCE la CUC, precum și pentru a bloca progresul activității Comisiei în problemele actuale de pe agendă".

În cooperare cu Rusia, unul dintre cei mai importanți pași Tiraspolul a numit deschiderea la Moscova a "Reprezentanței oficiale a Republicii Moldovenești Nistrene în Federația Rusă", condusă de Leonid Manakov, care este vicepreședintele Ghildei Avocaților Ruși.

În ceea ce privește Ucraina, "MAE al RMN este în contact permanent cu ambasada sa din Republica Moldova și Ministerul Afacerilor Externe cu privire la chestiunile de apărare a intereselor întreprinderilor transnistrene, de circulație a cetățenilor și a mijloacelor de transport pe teritoriul Ucrainei, precum și cu privire la aspectele consulare".
 
Sursa:TVR
Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău