Tiraspol: Ion Iovcev a atacat la CEDO guvernele R. Moldova și Rusiei

  • 30 Octombrie 2015 14:53
Tiraspol: Ion Iovcev a atacat la CEDO guvernele R. Moldova și Rusiei

Directorul liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev a atacat la CEDO guvernele Republicii Moldova și Rusiei pentru presiuni din partea administrației separatiste asupra școlii și hărțuirea psihologică a profesorilor și elevilor.

Pe lângă Ion Iovcev, între reclamanți se numără mai mulți profesori, angajați, elevi și părinți din patru școli cu predare în limba română  din regiunea transnistreană: “Lucian Blaga” din Tiraspol; “Mihai Eminescu” din Dubăsari; “Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol și Gimnaziul din s. Corjova, r-nul Dubăsari, informează Asociația PromoLEX.

Ei invocă faptul că  după pronunțarea de către CEDO, a unei hotărâri care cerea despăgubirea școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană, în octombrie 2012,  situația nu s-a schimbat. Reclamanții au invocat violarea dreptului la respectarea vieții private și de familie, ca urmare a interdicțiilor de utilizare a limbii române, în baza alfabetului latin.

Totodată, trei dintre reclamanți consideră că le-a fost violat dreptul la libertate și siguranță, ca urmare a reținerii lor, în februarie 2014, când directorul, contabilul și șoferul Liceului Teoretic “Lucian Blaga” din Tiraspol au fost învinuiți că au săvârșit contrabandă cu mijloace bănești.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău