Tiraspolul a lansat inițiativa de a desfășura cât mai rapid o reuniune în formatul "5+2"

  • 28 Martie 2019 13:05
Tiraspolul a lansat inițiativa de a desfășura cât mai rapid o reuniune în formatul

Ministrul afacerilor externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev, i-a transmis șefului Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, "cererea de inițiativă de a desfășura cât mai curând o reuniune în formatul "5+2" și, în general, de a iniția o activitate mai sistemică în negocieri".

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la site-ul MAE al regiunii, despre aceasta Ignatiev a comunicat jurnaliștilor în ajun, după întrevederea la Tiraspol cu reprezentantul OSCE.

Salutând oaspetele, el a menționat "caracterul sistemic al contactelor cu OSCE și și-a exprimat recunoștința față de Misiune pentru activitatea sa intensă în cadrul activității grupurilor de experți, precum și s-a pronunțat pentru activizarea procesului de negocieri cu Republica Moldova".

În cadrul întrevederii, interlocutorii au discutat un șir de probleme ce țin de situația actuală în relațiile dintre Transnistria și Moldova. În special, a avut loc un schimb de opinii privind punerea în aplicare a înțelegerilor atinse în perioada 2017-2018, inclusiv în domeniul educației, al transportului auto, precum și utilizarea deplină a podului peste Nistru în zona satelor Bâcioc și Gura-Bâcului.

Principalul negociator al Tiraspolului a atras atenția la "pauza prelungită în interacțiunea la nivelul reprezentanților pentru problemele politice ale părților, pronunțându-se pentru continuarea dialogului în acest format".

Potrivit diplomatului, și în cadrul activităților experților de profil "există anumite probleme, precum și există dificultăți în implementarea practică a mai multor acorduri".

"În acest context, ne-am pronunțat iarăși pentru necesitatea de a desfășura cât mai curând o întâlnire a reprezentanților politici. Eu sunt pregătit pentru această întâlnire și sper că, având în vedere încheierea anumitor procese politice în țara vecină, vom vedea o poziție mai sistematică și mai responsabilă din partea partenerilor moldoveni, iar dialogul nostru, care a fost realizat destul de intens în ultimii ani, va ajunge la un nivel mai eficient", a declarat el pentru presă.

Potrivit comunicatului, Claus Neukirch "a confirmat disponibilitatea de a continua cooperarea activă în cadrul procesului de negocieri".

"Cred că este important să continuăm dialogul în perioada formării guvernării la Chișinău. Trebuie să găsim soluții la problemele existente", a spus el.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:2,06 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău