Tinerii vor primi vouchere culturale pentru a merge la teatru, expoziții și concerte

  • 25 Iulie 2022 10:00
Tinerii vor primi vouchere culturale pentru a merge la teatru, expoziții și concerte

Tinerii din Rep. Moldova vor primi vouchere culturale în valoare a câte 1.000 de lei, la împlinirea vârstei de 18 ani, pentru a putea merge la teatru, expoziții, concerte și alte activități culturale. Guvernul a aprobat în acest sens, în ședința de azi, modificări la Legea culturii sub aspectul implementării Programului național „voucher cultural”. Până în toamnă vor fi dezvoltate aplicații pentru telefoane mobile prin care tinerii vor putea accesa serviciile culturale, transmite Radio Chișinău.

Este un proiecte absolut nou pentru Rep. Moldova, spune ministrul Culturii, Sergiu Prodan. Acesta este inspirat din practicile unor țări europene, unde valoarea voucherelor culturale pentru tineri ajung și până la 500 de euro. Guvernul a anunțat că fiecare tânăr din Rep. Moldova va beneficia de câte un voucher în valoare de 1.000 de lei la împlinirea vârstei de 18 ani. Ministrul spune că programul își propune să aducă tinerii mai aproape de produsele culturale.

„Programul urmărește accesul tinerilor la serviciile și produsele culturale pe întreg teritoriul țării. (...) În acest scop, în bugetul Ministerului Culturii pentru anul 2022 sunt prevăzute alocații bugetare în valoare de 10 milioane de lei. (...) Acest program are menirea nu doar să aducă produsul cultural cât mai aproape de tineri, ci să aducă tinerii cât mai aproape de produsul cultural.”

Tinerii vor putea beneficia de voucherele culturale printr-o aplicație instalată pe telefoanele mobile. Premierul Gavrilița l-a întrebat pe vicepremierul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu, când va fi gata aplicația.

Iurie Țurcanu: „Începând cu 1 septembrie vom avea disponibilă această funcționalitate pentru testare. Testarea va dura circa patru săptămâni, către sfârșitul lunii septembrie vom avea această funcționalitate disponibilă.”   /

Natalia Gavrilița: „Să pregătim nu doar soluțiile tehnice, dar și comunicarea ca pentru fiecare tânăr să fie clar ce face, care sunt pașii, cum accesează aceste vouchere și unde le poate folosi.”

Tinerii, adică persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, alcătuiesc peste 25% din populația țării.

Cele mai recente date oficiale arată că, în Rep. Moldova, consumul cultural a scăzut în ultimii ani cu peste 20 la sută. În teatre, numărul de spectatori s-a redus de la 433 de mii, în anul 2016, până la 346 mii către anul 2020, iar numărul vizitatorilor muzeelor s-a redus de la un milion până la 800 de mii.

În primăvara acestui an, Guvernul a alocat 15 milioane de lei pentru dezvoltarea produsului teatral, concertistic și producții noi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău