Tinerii europeni, îngrijorați de schimbările climatice, mai degrabă decât de pandemia de Covid-19 (sondaj)

  • 21 Aprilie 2021 11:01
Tinerii europeni, îngrijorați de schimbările climatice, mai degrabă decât de pandemia de Covid-19 (sondaj)

Schimbările climatice constituie principala îngrijorare a tinerilor din Europa, asta chiar și în contextul unei pandemii care a lovit economia mondială și a bulversat viața de zi cu zi peste tot în lume, arată rezultatele unui sondaj de opinie, publicate miercuri, scrie Reuters, citat de Agerpres.

La sondaj au participat peste 22.000 de tineri din 23 de țări europene. Aproape jumătate dintre respondenți au afirmat că ei consideră încălzirea globală drept cea mai gravă problemă a omenirii.

Pe locul doi în topul îngrijorărilor tinerilor europenei a fost plasată degradarea mediului înconjurător, cu 44% dintre răspunsuri, urmată de boli infecțioase și de sărăcie, cu câte 36% dintre răspunsuri fiecare. Respondenților li s-a cerut să indice cel mult trei probleme.

Potrivit Biroului European de Mediu (EBB), rețeaua de grupuri ecologiste care a comandat sondajul, rezultatele acestuia sugerează că tinerii au o viziune clară despre provocările globale pe termen lung.

„Într-o perioadă în care omenirea se află sub presiunea unei pandemii și traversează o criză socio-economică, acest lucru este remarcabil”, a arătat purtătorul de cuvânt al EEB, Khaled Diab, într-o declarație trimisă prin email Fundației Thomson Reuters.

„Sondajul confirmă faptul că mișcările pentru climă ale tinerilor, precum Fridays for Future (inițiată de adolescenta suedeză Greta Thunberg, n.red.), nu sunt mișcări marginale, ci reprezintă curentul principal în rândul tinerilor. Politicienii și decidenții trebuie să le asculte vocile”, a adăugat el.

Restricțiile impuse de pandemie, un obstacol în calea activiștilor de mediu

Tinerii activiști de mediu au avut dificultăți în a menține dinamismul mișcărilor în contextul restricțiilor impuse din cauza pandemiei, care au făcut imposibile marșuri precum cele din 2019, cu milioane de participanți.

Deși tinerii au preluat roluri de negociatori cu puteri reale în domeniul schimbărilor climatice în țări precum Costa Rica, Olanda sau Sudan, mulți sunt încă lăsați în afara altor decizii cruciale, spre exemplu în ce privește modul în care sunt cheltuite fondurile de redresare după pandemie.

„Pandemia a redus vizibilitatea apelurilor tinerilor europeni la acțiune climatică, nu sprijinul față de ele și nici validitatea lor”, a subliniat Manon Dufour de la think-tank-ul independent E3G, de acțiune împotriva schimbărilor climatice.

8 din 10 persoane, îngrijorate de schimbările climatice

Sondajul, realizat în mare parte online de institutul Ipsos în octombrie-noiembrie 2020, a relevat că mai mult de opt din zece persoane între 15 și 35 de ani se declară destul de, foarte sau extrem de îngrijorate de schimbările climatice.

Doar 3% dintre cei intervievați au spus că nu sunt deloc îngrijorați, în vreme ce 8% au declarat că nu cred în schimbările climatice.

Tinerii din țările din sudul continentului sunt considerabil mai preocupați decât omologii lor din alte regiuni ale Europei, 71% dintre tinerii spanioli și 63% dintre cei portughezi declarându-se extrem de îngrijorați, față de 23% dintre letoni.

Potrivit lui Diab, aceste rezultate nu sunt surprinzătoare având în vedere că Spania și Portugalia s-au confruntat deja cu incendii de pădure, valuri de caniculă și secete prelungite, fenomene așteptate de oamenii de știință să devină tot mai frecvente din cauza schimbările climatice.

Anul trecut, șase copii și tineri adulți din Portugalia au dat în judecată 33 de state la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, reclamând că inacțiunea guvernelor în privința schimbărilor climatice le pune în pericol viitorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
10,36
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:6,69 m/s
Fri
17
Sat
20
Sun
16
Mon
12
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău