Tinerii europeni au militat pentru o Europă federală în cea de-a doua sesiune plenară a Conferinței privind Viitorul Europei

  • 24 Octombrie 19:02
Tinerii europeni au militat pentru o Europă federală în cea de-a doua sesiune plenară a Conferinței privind Viitorul Europei

Sâmbătă, 23 octombrie, a avut loc a doua sesiune plenară a conferinței la sediul Parlamentului European de la Strasbourg pentru a discuta contribuțiile aduse de cetățeni, se arată în comunicatul oficial.

Conferința privind viitorul Europei: se încheie a doua sesiune plenară

Cei 80 de reprezentanți ai grupurilor de dezbatere ale cetățenilor europeni și-au preluat locurile în calitate de membri ai adunării plenare, iar discuțiile s-au concentrat pe contribuțiile aduse de cetățeni din: grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni (impresii inițiale, fluxuri de lucru și subteme); grupurile de dezbatere și evenimentele naționale (raport prezentat de reprezentanții grupurilor de dezbatere naționale); Evenimentul tineretului european (cele mai populare 20 de idei au fost prezentate de reprezentanții EYE2021); și- al doilea raport interimar din partea platformei digitale multilingve.

EYE 2021 s-a desfășurat sub motto-ul „Viitorul ne aparține”. Sub egida lui s-au organizat zeci de activități, dezbateri și ateliere, evenimente sportive și artistice, precum și concerte.

Având în vedere schimbările climatice, COVID-19 și preocupările legate de securitatea internațională identificate de reprezentanții tinerilor drept provocări semnificative pentru UE, aceștia au prezentat propuneri pentru o Europă mai federală, împreună cu idei menite să responsabilizeze mai mult întreprinderile pentru contribuțiile lor la schimbările climatice.

Să ne angajăm în favoarea unui stat federal

Schimbările climatice, COVID-19 și preocupările legate de securitatea internațională reprezintă provocări semnificative pentru Uniunea Europeană, dar și pentru statele membre și cetățenii săi. Pentru a le aborda, trebuie să ne angajăm în favoarea unui stat federal. În acest fel, putem deveni o forță globală mai mare de luat în seamă – din punct de vedere economic, politic, militar și cultural. O Europă federală nu este în niciun caz o sarcină ușoară, dar este un proiect pe termen lung cu perspective mari: reducerea costurilor pentru guvernele naționale ne va da posibilitatea de a investi în politica de sănătate și în schimbările climatice”, au subliniat tinerii în raportul final.

„În plus, o Europă federală poate unifica oameni din toate mediile și ideologiile și poate consolida identitatea europeană prin eliminarea decalajelor interne, ceea ce, la rândul său, va face apoi din statul european un actor puternic și rezistent. Acest lucru ne oferă capacitatea de a vorbi cu o voce comună și ne permite să promovăm valorile europene și pacea pe scena internațională”, au conchis participanții.

Conferința privind viitorul Europei este un exercițiu democratic fără precedent, deschis și incluziv. Conferința dispune de o platformă digitală multilingvă, unde toți europenii sunt invitați să-și prezinte ideile despre direcția pe care dorim să o imprimăm în mai multe domenii pentru a contura viitorul nostru comun.

Guy Verhofstadt (Parlamentul European) a spus: „Entuziasmul e mare în grupurile de dezbatere ale cetățenilor, așteptările sunt ridicate, formula funcționează. Acum, adunarea plenară trebuie să găsească răspunsuri la întrebări, sub forma unei viziuni comune asupra viitorului Europei și a unor obiective foarte concrete pentru a reforma Uniunea Europeană. Politica Uniunii trebuie să se ridice la înălțimea așteptărilor.”

Gašper Dovžan (președinția Consiliului) a remarcat: „Zeci de mii de cetățeni continuă să discute despre viitorul Europei în cadrul grupurilor și evenimentelor europene și naționale, precum și în cadrul platformei. Plenul va dezbate și va prezenta recomandările lor în domeniile care contează cel mai mult pentru ei, fără un rezultat prestabilit. Aceasta este prima sesiune plenară din timpul președinției slovene a Consiliului și am fost foarte mulțumiți să primim reprezentanți ai partenerilor noștri din Balcanii de Vest, cu care partajăm responsabilitatea pentru viitorul UE.”

Dubravka Šuica (vicepreședintă a Comisiei Europene) a declarat: „Acesta este un moment istoric în care, pentru prima dată, cetățenii deliberează pe picior de egalitate cu reprezentanții lor aleși la toate nivelurile. Aducerea cetățenilor în centrul procesului de elaborare a politicilor europene va consolida democrațiile noastre reprezentative, pe măsură ce ne îndreptăm către viitorul nostru comun.”

Următoarea sesiune plenară a conferinței va avea loc pe 17-18 decembrie. Între timp, contribuțiile cetățenilor la conferință vor continua să se acumuleze:

Sesiunea plenară a fost pregătită de către grupurile de lucru, care au avut reuniunile constitutive vineri.

Sesiunea plenară este alcătuită din reprezentanți ai Parlamentului European (108), Consiliului (54, sau două persoane pentru fiecare țară a Uniunii) și Comisiei Europene (3), dar și ai tuturor parlamentelor naționale (108), în condiții de egalitate, și ai cetățenilor (108). Din partea cetățenilor vor participa la discuții reprezentanți ai grupurilor europene de dezbatere ale cetățenilor (80), reprezentanți ai evenimentelor naționale sau din partea grupurilor de dezbatere naționale (27, adică o persoană pentru fiecare țară a Uniunii) și președintele Forumului European al Tineretului. Vor mai participa, în calitate de membri, reprezentanți din partea Comitetului Regiunilor și a Comitetului Economic și Social (18 pentru fiecare), reprezentanți aleși din partea autorităților regionale și locale (6 pentru fiecare), dar și reprezentanți din partea partenerilor sociali (12) și din partea societății civile (8).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
2,65
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:3,13 m/s
Thu
5
Fri
8
Sat
3
Sun
5
Mon
7

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău