Tinerii din familiile defavorizate vor fi ajutați în găsirea unui loc de muncă

  • 04 Iulie 2017 15:07
Tinerii din familiile defavorizate vor fi ajutați în găsirea unui loc de muncă

Tinerii din familiile defavorizate de pe ambele maluri ale Nistrului, care întâmpină greutăți în angajarea în câmpul muncii, vor beneficia gratuit de servicii de consultanță pentru a se putea integra mai ușor în mediul socio-profesional.

Un acord în acest sens a fost semnat astăzi, 4 iulie, între Ministerul Muncii Protecției Sociale, Asociația obștească „Demos” și Asociația „Amici dei Bambini Moldova”, în cadrul proiectului „Inițiative comune ale organizațiilor societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului în vederea integrării socii-profesionale a tinerilor defavorizați din Republica Moldova”, transmite IPN.

Șase organizații nonguvernamentale vor acorda tinerilor asistență psihologică, juridică, educațională, dar și posibilitatea de a se forma profesional cu ulterioara angajare în câmpul muncii. Totodată, tinerii vor beneficia și de un ajutor financiar pentru necesități de bază.

Ministrul muncii, protecției sociale și familiei, Stela Grigoraș, a remarcat că trecerea de la școală la primul loc de muncă este destul de greoaie pentru tineri, iar acest fapt este determinat în primul rând de sistemul educațional. „Sunt mai mulți factori care determină acest proces greoi și, în primul rând, ține de sistemul educațional și de abilitățile cu care ies copiii noștri din sistemul educațional, dar și de cât de abili suntem noi în identificarea nevoilor pe piața muncii. Trebuie să le oferim șanse egale tinerilor, să să le asigurăm un trai mai bun lan noi acasă”, a adăugat Stela Grigoraș.

Liliana Sancov, directorul asociației obștești „Demos”, a precizat că tinerii în cadrul proiectului vor avea posibilitatea, la necesitate, să urmeze cursuri de specializare de scurtă durată: de frizer, tâmplar, electrician, masor, contabil etc. Perioada de intervenție în cadrul proiectului va fi de la 6 la 12 luni, după care va urma o perioadă post-monitorizare, în care tânărul va fi urmărit cum se comportă independent.

Victor Moroz, coordonatorul național al asociația „Demos”, a menționat că tinerii vor afla despre proiect de la autoritățile locale, care vor fi informate la rândul lor de către echipele multidisciplinare. „Scopul este angajarea tinerilor defavorizați legal în câmpul muncii. Dacă nu are acte de identitate, noi îi perfectăm acte de identitate. Dacă nu are loc de trai, îi asigurăm gratuit chirie o perioadă de 2 luni. Aceste servicii deocamdată le prestează șase organizații obștești, care au fost selectate și instruite pentru a acorda aceste servicii”, a spus Victor Moroz.

În cadrul proiectului se planifică încadrarea în câmpul muncii a 275 de tineri din familii defavorizate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:3,6 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău