Tineri ortodocși basarabeni la tabăra de la Nemțișor

  • 04 August 2014 14:13
Tineri ortodocși basarabeni la tabăra de la Nemțișor

Aflată în vecinătatea Mănăstirii Neamț și a Schitului Icoana Nouă, poiana Nemțișor ce a găzduit în al cincilea an Adunarea Tinerilor Creștini Ortodocși din Mitropolia Moldovei și a Bucovinei, a devenit gazdă și pentru tineri din Basarabia.

În perioada 24- 27 iulie peste 600 de participanți la tabără, veniți în special din județele României, dar și din Republica Moldova, Italia, Franța, Spania, Portugalia și alte țări din Europa, au fost angrenați în activități și discuții pe ateliere, având în față genericul: “Tinerețe și mărturisire. Tinerii – principalii mărturisitori ai culturii vieții împotriva unei culturi a morții”.

Elementul distinctiv al acestei tabere de spiritualitate l-a reprezentat săvârșirea Sfintei Liturghii în fiecare zi, dar și citirea necontenită a Psaltirii de către tineri. Portul tradițional românesc a fost și el de asemenea prezent, mai cu seamă sâmbătă, 26 iulie, când Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Toată poiana de la Nemțișor a devenit parcă și ea albă, îmbrăcată într-o ie brodată cu chipuri de tineri veniți la Sfânta Împărtășanie.

În tihna serii a fost organizată  „parada steagurilor” fiecărei parohii sau asociații din care au venit tinerii. Am fort bucuroși să regăsim pe unul dintre blazoane chipul Sfântului Cuvios Vasile de la Poiana Mărului, ocrotitorul bisericii românești din Orhei, pe care îl purtau trei tinere basarabence. Ne-am simțit cu adevărat parte ai aceleiași Biserici Românești.

Cu nostalgie am părăsit tabăra de la Nemțișor, însă roadele bucuriei ce a unit atâția tineri vor rămâne în noi, făcându-ne „împreună-lucrători cu Dumnezeu”( I Cor. 3, 9). Un proverb înțelept spune:  „Ceea ce avem este darul lui Dumnezeu pentru noi, ceea ce devenim este darul pe care-l putem face noi Domnului”.

preot Sergiu Aga

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău