Timpul: Socialiștii au pierdut încă o dată Capitala (Revista presei)

  • 11 Iunie 2018 09:40
Timpul: Socialiștii au pierdut încă o dată Capitala (Revista presei)

„Socialiștii au pierdut încă o dată Capitala, titrează Timpul. Câştigarea mandatului de primar general de către liderul PPDA, Andrei Năstase, în detrimentul socialistului Ion Ceban, păstrează tendinţa politică din Chişinău de a respinge candidaţii proruşi, fie aceştia comunişti sau socialişti.

De aproape două decenii, forţele proruse de stânga au încercat să preia controlul asupra oraşului, dar nu au reuşit niciodată, chiar dacă, în anumite momente, au fost foarte aproape de victorie, amintește publicația. Pe de altă parte, autorul atenționează că în alegerile parlamentare, prin introducerea votului mixt, vor crește enorm și şansele socialiștilor pentru a-şi asigura majoritatea. Prin urmare, numai o alianţă puternică a partidelor proeuropene ar putea schimba acest scenariu, în care noul primar Andrei Năstase va juca un rol important”, comentează Timpul.

„Alegerile de la Chișinău și statul captiv” – al titlu din Timpul, în care autorul comentează unele afirmații din presa moldovenească, în care se vehicula ideea că victoria lui Andrei Năstase la alegerile pentru Primăria Chișinăului este o dovadă certă a faptului că R. Moldova nu este un stat captiv. „Cineva încearcă să ne convingă că astfel R. Moldova este un stat democratic, în care instituțiile funcționează și toată puterea este în mâinile alegătorilor. Cu părere de rău, lucrurile nu stau chiar așa, susține autorul.  Dacă  R. Moldova nu ar fi un stat captiv, nu s-ar fi permis furtul atât de ușor al unui miliard de dolari SUA, ceea ce reprezintă 12% din PIB, fără ca toți vinovații să fie trași la răspundere”, exemplifică publicația.

„Paradoxal, dar înfrângerea lui Ion Ceban în alegerile din capitală scoate PSRM de sub o potenţială lovitură care ar fi putut să-i creeze serioase probleme înainte şi în timpul alegerilor parlamentare din toamnă”, citim într-un comentariu publicat pe Tribuna.md. „Dacă Ion Ceban ar fi învins, aceasta ar fi fost un semnal clar pentru guvernare că PSRM porneşte în alegerile parlamentare din toamnă cu şanse mult mai mari de a prelua puterea de sine stătător. Cu siguranţă, PD nu ar fi tolerat o astfel de situaţie şi ar fi început „o adevărată vânătoare de socialişti”, cu instrumentele deja cunoscute - de la dosare până la reţineri, condamnări etc. Potrivit autorului, „după alegerile din capitală, PSRM intră într-o zonă de confort relativ… Şi în timp ce pe centru-dreapta se va da un război politic în toată legea, socialiştii îşi vor putea vedea de treabă”, citim pe portalul Tribuna.

Într-un editorial din Ziarul Național, Nicolae Negru denunță declarațiile socialiștilor privind votul suburbiilor Chișinăului, unde s-a votat preponderent pentru Andrei Năstase. „În logica deputatului PSRM, foștii colhoznici din regiunile Rusiei și urmașii lor sunt mai în drept să aleagă primarul general, decât foștii colhoznici din localitățile suburbane, devenite între timp părți organice ale Municipiului Chișinău. Deși în marea lor majoritate lucrează în oraș, asigurând buna funcționare a întreprinderilor și instituțiilor din capitală, locuitorii suburbiilor sunt tratați de socialiști ca chișinăueni de gradul doi”, constată publicistul.

„Să spunem lucrurilor pe nume: pe socialiști și celelalte partide prorusești îi deranjează faptul că suburbiile „neutralizează” votul etnic al colonizatorilor și urmașilor lor, concentrați în sectoarele Botanica și Râșcani, împiedicând ocuparea Primăriei Municipiului Chișinău de forțele prorusești, scrie N. Negru. De altfel, și modul cum au fost trasate circumscripțiile uninominale în Municipiul Chișinău, localitățile din suburbii fiind grupate în două circumscripții aparte, ignorându-se criteriul geografic, reflectă gândul ascuns al favorizării votului etnic. Cadoul făcut socialiștilor de majoritatea parlamentară în acest caz să fie o concesie pentru votarea sistemului electoral mixt?”  - se mai întreabă editorialistul de la Ziarul Național.

Portalul Agora l-a surprins pe Igor Dodon, purtând „o curea al cărei cost e de patru ori mai mare decât salariul lunar al președintelui. Într-o poză cu interpretul rus Filip Kirkorov, Dodon apare purtând cureaua Stefano Ricci, costul căreia poate ajunge la 2 257 de euro, sau 44 886 de lei. Modelul ales de șeful statului este făcut din piele de crocodil și are o plăcuță metalică ce reprezintă un cap de vultur. Salariul lunar al președintelui Republicii Moldova, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, nu depășește 12 996 de lei”, notează Agora.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chişinău
6 °C
cer senin
Umiditate:86 %
Vint:2,6 m/s
Mon
3 °C
Tue
3 °C
Wed
6 °C
Thu
1 °C
Fri
-2 °C

Curs oficial BNM 18 Februarie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3177 0.0123
USD 17.1340 0.0018
RON 4.0757 0.0054
UAH 0.6292 0.0001
RUB 0.2567 0.0008
Arhivă Radio Chișinău