Timpul | Parlamentarii de la Chișinău, antiromâni prin absență (Revista presei)
-
13 Martie 2018 09:36
Parlamentarii de la Chișinău, antiromâni prin absență – titrează Timpul, amintind de anul Centenarului Marii Uniri din 1918. Printre măsurile avute în vedere pentru a marca momentul desăvârșirii statale a națiunii române era și o ședință festivă a parlamentelor României și R. Moldova, despre a cărei organizare se vorbea încă din 2017, dar partea moldovenească nu ar mai vrea să participe. Atât de mult îi sperie pe deputați comemorarea unui eveniment fundamental pentru istoria poporului nostru? – se întreabă autorul.
„Centenarul în Basarabia: un eșec rușinos – titrează și Adevărul. Deși Anul Marii Uniri a început la Chișinău, în 27 Martie 1918, aniversarea Centenarului peste Prut este, deocamdată, un eșec rușinos. Un eșec al guvernării de la București, precizeează autorul. În timp ce Chișinăul nu și-a propus altceva decât festivisme formale, pentru România aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire ar fi trebuit să fie cu totul altceva. Și anume, un impuls pentru configurarea unui nou proiect național, care să redea României locul și rolul care i se cuvin, în regiune și în lume”, citim în Adevărul.
„Președintele prorus Igor Dodon este foarte hotărât să combată fenomenul unionismului prin „metoda afișelor stradale” și a mesajelor pe Facebook, comentează Evenimentul Zilei. Astfel, Dodon a început campania electorală mascată pentru el și PSRM prin afișarea unor panouri publicitare cu mesaje anti unioniste. Nimic însă despre lupta cu sărăcia, corupție și corupți”, scrie publicația.
Ziarul de Gardă publică pe pagina sa electronică un interviu cu ambasadorul UE în R. Moldova: „Cetățeanul e stăpânul tuturor – și al instituțiilor de stat, și al politicienilor”, subliniază Peter Michalko.
Nicolae Negru revine, într-un editorial din Ziarul Național la declarațiile reprezentantului special al președinției italiene a OSCE Franco Frattini care consideră că retragerea militară rusă din zona transnistreană nu ar fi realistă. Potrivit autorului, Frattini vede problema transnistreană ca un propagandist rus. „Dorința de „progres” a lui Frattini, ca și a predecesorilor săi german și austriac, prezintă un pericol pentru Republica Moldova, asigură o legalizare tiptilă a statului transnistrean autoproclamat, scrie Nicolae Negru. Următorul „pas mic” pe care trebuie să-l facă Chișinăul e „recunoașterea reciprocă a sistemului bancar”. Pericolul e cu atât mai mare, cu cât „coordonatorul executiv” ar putea fi tentat să-și rezolve problema relațiilor sale cu Rusia, dar și cu Occidentul prin concesii generoase în fața Tiraspolului. Acesta să fi fost motivul demiterii lui George Balan, aceasta să fi avut în vedere dl Frattini când a spus că „ei nu sunt naivi”? – se întreabă autorul.
„Ucraina și Georgia ne-au luat-o înainte, - într-un editorial pe Deschide.md, Alexandru VAKULOVSKI deplânge faptul că, în timp ce aceste țări, cu o situație asemănătoare cu a Moldovei, cu probleme mari cu teritoriile separatiste, au devenit aspirante la aderare în NATO, în R. Moldova, politicienii noștri o dau continuu în bară și ne asigură că nu, că suntem mai slabi ca rușii și nimic nu e de făcut. Ucraina și Georgia așteaptă acum Planul de Acțiune în vederea aderării la NATO, iar la Chișinău de-abia a fost deschis un birou NATO, cu mare scandal din partea președintelui socialist”.