Timpul | MESAJUL DISPERAT al unui medic: „UNDE MERGEM NOI? Încotro ne îndreaptă Guvernul?” (Revista presei )

  • 06 Aprilie 2020 09:39
Timpul | MESAJUL DISPERAT al unui medic: „UNDE MERGEM NOI? Încotro ne îndreaptă Guvernul?” (Revista presei )

Revista presei din 06 aprilie 2020

Premierul Chicu anticipează VREMURI GRELE, titrează Ziarul Național. PIB-ul se va reduce cu aproape 9%: „E vorba de circa 5 MILIARDE de lei. Bugetul de stat înregistrează deja pierderi importante din cauza pandemiei COVID – 19, iar principala sarcină a Guvernului este să asigure cetățenii cu salarii și pensii. Cei din business vor fi ajutați după posibilități și nimeni nu trebuie să-și facă mari speranțe că „vor fi împărțite rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei”, pentru a salva mai multe afaceri afectate de pandemie. Declarația a fost făcută de premierul Ion Chicu. Potrivit premierului, multe întreprinderi și proprietari de afaceri riscă să falimenteze, deoarece chiar e vorba de o situație excepțională provocată de COVID – 19, scrie Ziarul Național.

Pe de altă parte, Ziarul de Gardă scrie că pandemia și starea de urgență nu au oprit visul președintelui de a repara Complexul „Eternitate”. 

Din aceeași publicație aflați ce se întâmplă în unele instituții medicale din țară, cât de dotate sunt și de ce angajații din sistemul de sănătate se tem să vorbească despre problemele din sistem. „Dacă lumea ar ști prin ce trec doctorii, nimeni nu ar mai ieși din casă” – titrează Zdg.

Ziarul de Gardă scrie și despre cum s-a desfășurat procesul de studii în primele săptămâni de la suspendarea procesului educațional în școli.

Timpul publică MESAJUL DISPERAT al unui medic: „UNDE MERGEM NOI? Încotro ne îndreaptă Guvernul?” – titrează publicația, care preia cazul unui medic de Spitalul Clinic de Psihiatrie, care a fost testat pozitiv cu covid-19. Ea a fost „impusă de conducerea spitalului să consulte toți pacienții febrili FĂRĂ ECHIPAMENT DE PROTECȚIE chipurile acești pacienți nu se includ in categoria de caz suspect! Mai sunt 4 colaboratori testați pozitiv in acest spital, inclusiv 2 medici! Despre ei nu se anunță! UNDE MERGEM NOI? Încotro ne îndreaptă Guvernul? Unde sunt testele pentru medici? Când se vor testa toți cei veniți de peste hotare? Sau mințim electoratul că la noi situația este sub control?”-citim în Timpul.

Mita din sistemul medical este estimată la 1 miliard de lei pe an, atenționează expertul Veaceslav Ioniță la TVR Moldova. Totodată, expertul constată că autoritățile au tăiat din finanțarea sistemului de sănătate de fiecare dată când acest lucru a fost posibil. O altă problemă care ține de sistemul de sănătate reprezintă eschivarea cetățenilor de a-și procura polițe de asigurare. „Noi niciodată nu am fost gata să plătim pentru sănătate. Nu Guvernul a plătit sistemul de sănătate, noi l-am plătit, a subliniat Veaceslav Ioniță. Aceste lucruri puse cap în cap ne arată că nu am acordat niciodată medicinei importanța necesară. Acuma stăm si ne mirăm din ce cauză avem ce avem”, a spus expertul în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la postul de televiziune TVR Moldova.

Comentând situația actuală, Vlad Țurcanu scrie într-un editorial pentru Podul.ro că în încă de pe acum devine clar că R. Moldova, „ca orice stat artificial, fără repere naționale precise, într-o permanentă dilemă geopolitică și vulnerabilă din punct de vedere instituțional, este neputincioasă și se află la mare încurcătură cum să procedeze cu numeroasa sa diasporă, care se cifrează la aproximativ un milion de oameni, ceea ce reprezintă aproape o treime din populație. Din aceasta, sub presiunea pandemiei, zeci de mii încearcă să revină acasă. Surpriza neplăcută pe care au avut-o cetățenii moldoveni care muncesc peste hotare a fost că nimeni nu-i așteaptă „în patrie”. Dimpotrivă, suspectați de a fi purtători de Covid-19, ei sunt ținuți la distanță și împiedicați pe toate căile să se întoarcă pe pământul lor natal. Dintr-o dată ei, care erau implorați până nu demult de la toate tribunele să se întoarcă, „pentru a ridica economia republicii”, „pentru a edifica o Moldovă prosperă”, s-au pomenit inutili și chiar periculoși pentru societatea  moldovenească. În realitate, Republica Moldova demonstrează că este incapabilă să-și îndeplinească cea mai importantă misiune a sa – de a-și adăposti propriii săi cetățeni”, scrie autorul. Pe de altă parte, el observă că adevărata îngrijorare a lui Dodon s-ar putea să fie generată mai degrabă de riscul politic, decât de temeiurile de ordin medical și administrativ pe care le invocă”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău