Timpul: Cine nu a învățat din greșelile istoriei, riscă să le repete (Revista presei)
-
28 Iunie 2018 09:11
Evenimentul Zilei informează că liderii partidelor politice pro-europene și cei ai celor mai influente ONG-uri au pus ieri bazele Comitetului de Rezistență Națională, care își propune să coaguleze toate forțele împotriva anulării și modificării mai multor procese democratice din R. Moldova. Principalele revendicări ale Mișcării de Rezistență Națională sunt validarea alegerilor, anularea sistemului mixt, demisia și urmărirea penală a președintelui Curții Supreme de Justiție și a celorlalți judecători responsabili de deciziile abuzive de anulare a alegerilor.
Opoziția a anunțat și organizarea unui protest, duminică, 1 iulie, care, potrivit istoricului Octavian Țîcu, „trebuie să devină o mostră de solidaritate socială, civică și politică, care prin caracterul masiv și civilizat să arate că opoziția este o alternativă de guvernare, pregătită să-și asume opera de transformare politică a R. Moldova, scrie autorul într-un editorial în Cotidianul.
El crede că impasibilitatea societății a condiționat comportamentul regimului, faptul că noi nu vom avea reacție, că opoziția slabă nu va putea genera suficientă susținere pentru un protest masiv. Și aici a fost marea greșeală a lui Plahotniuc, pentru că de fapt, această decizie a solidarizat societatea civilă și partidele de opoziție. Protestul din 24 iunie și ce a urmat după, mai ales crearea Comitetului pentru Rezistență Națională și anunțarea uzurpării puterii în stat, au arătat o altă țară, care nu mai este dispusă să rabde regimul oligarhic”.
„Blestemul Ion Druță a lovit din nou zilele trecute”, comentează într-un editorial pe Deschide.md, scriitorul Alexandru Vakulovski, referindu-se la peședintele Curții Supreme de Justiție, „care, deși a fost contestat de presă, a ajuns în fotoliul pe care și l-a dorit, iar acum alegerea lui începe „să dea roadă”: a invalidat alegerile pentru primăria capitalei”, amintește autorul. În opinia lui, „e cel mai dizgrațios Ion Druță, care arată clar că banii investiți în reforma justiției moldovenești sunt duși pe apa sâmbetei și că vom mai fi aspiranți la UE mult și bine”.
Portalul Agora.md informează că judecătoarea Rodica Berdilo, care a invalidat alegerile locale din Chișinău, s-a plâns Consiliului Superior al Magistraturii și cere luarea de măsuri pe marginea atacurilor la onoarea și demnitatea ei, după cum a anunțat președintele CSM, Victor Micu, la TV8.
Adevărul reține declarația judecătoarei, în care Rodica Berdilo susține că și-a făcut meseria așa cum prevede legea, independent de orice influență din exterior.
Din ediția de astăzi a Ziarului de Gardă aflați ce averi au adunat judecătorii care au anulat alegerile locale din Chișinău și cine dintre magistrați au fost implicați anterior în adoptarea unor decizii controversate.
Tot în ZdG găsiți un interviu cu medicul cardiolog, Tatiana Melnic, care vorbește despre diferențele dintre sistemul medical din R. Moldova și România, dar și de ce medicii moldoveni se tem să vorbescă despre problemele din sistemul medical. Totodată, ea deplânge faptul că „din cauza sărăciei, o mare parte din pacienți, chiar dacă sunt diagnosticați la timp, abandonează tratamentul”.
Timpul amintește că se împlinesc 78 de ani de la raptul teritorial din 28 iunie 1940, când Basarabia a fost ocupată de trupele sovietice. 11 județe ale României, între care Ismail, Lăpușna, Cetatea Albă, Bălți, Cahul, Cernăuți, Hotin, Orhei, Soroca, Storojineț și Tighina au fost smulse din teritoriul Țării. Odiosul Protocol adițional secret la Pactul Ribbentrop-Molotov a marcat în mod tragic istoria românilor.
La Ungheni, sute și mii de basarabeni veniți din părțile Bălțiului și Sorocii așteptau în gări trenul spre București sau Iași. Soți și soții, copii și părinți, elevi și bătrâni - și-au luat inima în dinți și au pornit spre Țară. Cine nu a învățat din greșelile istoriei, riscă să le repete, atenționează publicația.