Timpul: Cine nu a învățat din greșelile istoriei, riscă să le repete (Revista presei)

  • 28 Iunie 2018 09:11
Timpul: Cine nu a învățat din greșelile istoriei, riscă să le repete (Revista presei)

Evenimentul Zilei informează că liderii partidelor politice pro-europene și cei ai celor mai influente ONG-uri au pus ieri bazele Comitetului de Rezistență Națională, care își propune să coaguleze toate forțele împotriva anulării și modificării mai multor procese democratice din R. Moldova. Principalele revendicări ale Mișcării de Rezistență Națională sunt validarea alegerilor, anularea sistemului mixt, demisia și urmărirea penală a președintelui Curții Supreme de Justiție și a celorlalți judecători responsabili de deciziile abuzive de anulare a alegerilor.

Opoziția a anunțat și organizarea unui protest, duminică, 1 iulie, care, potrivit istoricului Octavian Țîcu, „trebuie să devină o mostră de solidaritate socială, civică și politică, care prin caracterul masiv și civilizat să arate că opoziția este o alternativă de guvernare, pregătită să-și asume opera de transformare politică a R. Moldova, scrie autorul într-un editorial în Cotidianul.

El crede că impasibilitatea societății a condiționat comportamentul regimului, faptul că noi nu vom avea reacție, că opoziția slabă nu va putea genera suficientă susținere pentru un protest masiv. Și aici a fost marea greșeală a lui Plahotniuc, pentru că de fapt, această decizie a solidarizat societatea civilă și partidele de opoziție. Protestul din 24 iunie și ce a urmat după, mai ales crearea Comitetului pentru Rezistență Națională și anunțarea uzurpării puterii în stat, au arătat o altă țară, care nu mai este dispusă să rabde regimul oligarhic”.

„Blestemul Ion Druţă a lovit din nou zilele trecute”, comentează într-un editorial pe Deschide.md, scriitorul Alexandru Vakulovski, referindu-se la peședintele Curţii Supreme de Justiţie, „care, deşi a fost contestat de presă, a ajuns în fotoliul pe care şi l-a dorit, iar acum alegerea lui începe „să dea roadă”: a invalidat alegerile pentru primăria capitalei”, amintește autorul. În opinia lui, „e cel mai dizgraţios Ion Druţă, care arată clar că banii investiţi în reforma justiţiei moldoveneşti sunt duşi pe apa sâmbetei şi că vom mai fi aspiranţi la UE mult şi bine”. 

Portalul Agora.md informează că judecătoarea Rodica Berdilo, care a invalidat alegerile locale din Chișinău, s-a plâns Consiliului Superior al Magistraturii și cere  luarea de măsuri pe marginea atacurilor la onoarea și demnitatea ei, după cum a anunțat președintele CSM, Victor Micu, la TV8. 

Adevărul reține declarația judecătoarei, în care Rodica Berdilo susține că şi-a făcut meseria aşa cum prevede legea, independent de orice influenţă din exterior.

Din ediția de astăzi a Ziarului de Gardă aflaţi ce averi au adunat judecătorii care au anulat alegerile locale din Chişinău şi cine dintre magistraţi au fost implicaţi anterior în adoptarea unor decizii controversate.

Tot în ZdG găsiți un interviu cu medicul cardiolog, Tatiana Melnic, care vorbeşte despre diferenţele dintre sistemul medical din R. Moldova şi România, dar şi de ce medicii moldoveni se tem să vorbescă despre problemele din sistemul medical. Totodată, ea deplânge faptul că „din cauza sărăciei, o mare parte din pacienți, chiar dacă sunt diagnosticați la timp, abandonează tratamentul”.

Timpul amintește că se împlinesc 78 de ani de la raptul teritorial din 28 iunie 1940, când Basarabia a fost ocupată de trupele sovietice. 11 județe ale României, între care Ismail, Lăpușna, Cetatea Albă, Bălți, Cahul, Cernăuți, Hotin, Orhei, Soroca, Storojineț și Tighina au fost smulse din teritoriul Țării. Odiosul Protocol adițional secret la Pactul Ribbentrop-Molotov a marcat în mod tragic istoria românilor. 

La Ungheni, sute și mii de basarabeni veniți din părțile Bălțiului și Sorocii așteptau în gări trenul spre București sau Iași. Soți și soții, copii și părinți, elevi și bătrâni - și-au luat inima în dinți și au pornit spre Țară. Cine nu a învățat din greșelile istoriei, riscă să le repete, atenționează publicația.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
13,79 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,1 m/s
Tue
17 °C
Wed
16 °C
Thu
17 °C
Fri
17 °C
Sat
17 °C

Curs oficial BNM 14 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3962 -0.0000
USD 17.5906 -0.0000
RON 4.0831 -0.0000
UAH 0.7171 -0.0000
RUB 0.2716 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău