Timpul: Cel mai eficient protest ar fi cel în care toată lumea ar cere insistent demisia lui Igor Dodon (Revista presei)

  • 15 Septembrie 2017 09:41
Timpul: Cel mai eficient protest ar fi cel în care toată lumea ar cere insistent demisia lui Igor Dodon (Revista presei)

Revista presei din 15 septembrie 2017

Candidații nominalizați de PD și președinte la funcția de ministru al Apărării NU corespund experienței și provocărilor uriașe de apărare ale R. Moldova, consider fostul ambassador in SUA Igor Munteanu, citat de Ziarul Național. Un candidat la funcția de ministru al Apărării reprezintă o experiență vetustă în serviciul unei armate sovietice defuncte, iar altul nu are nici urmă de pregătire strategică în acest domeniu solicitant. Așa caracterizează fostul Ambasador al R. Moldova în SUA, Igor Munteanu, director executiv al IDIS „Viitorul”, cele două candidaturi, una a majorității parlamentare și alta a Președinției, la fotoliul de ministru al Apărării.

Este ultimul scandal dintre Guvern și Președinție „o luptă pe bune” între liderul democraților Vlad Plahotniuc și președintele Igor Dodon. Într-un interviu pentru Ziarul Național, Igor Munteanu vorbește spune cui convine această disăută  și dacă este necesar acum un eventual impeachment împotriva șefului statului.

Provocările din partea lui Dodon ce se țin lanț și se pot sfârși cu un război civil în RM, care i-ar putea conveni doar Moscovei în încercarea sa de a-și întări controlul pe acest teritoriu și de a împiedica o eventuală unire a țărilor românești, constată Pavel Păduraru în Timpul. Potrivit ziaristului, cu acest scop, în calitatea sa de comandant al forțelor armate ale RM, Dodon ar putea profita astăzi din plin de refuzul său de a desemna noul ministru al Apărării propus de PD, după ce tot el a declarat zilele trecute că, în cazul destabilizării situației din RM, instituțiile de forță ar putea trece de partea sa. Oricum, toată lumea înțelege că, în caz de conflict armat, Dodon nu va apăra statul pe care-l conduce, ci interesele Moscovei, care în acest caz ne va fi inamic. După autor cel mai eficient protest ar fi cel în care toată lumea ar cere insistent demisia lui Igor Dodon. Mai ales pentru că există motive mai mult decât suficiente în această privință.

Dodon, într-o „lumină mai bună”! Și-a cumpărat aparat de fotografiat de 162 000 de lei, titrează ZDG. Potrivit publicației, ultima achiziție a Președinției R. Moldova, potrivit datelor din Registrul de Stat al Achizițiilor Publice, constituie un aparat de fotografiat. Achiziția a costat 162 de mii de lei, iar contractul a fost semnat la 22 august cu „MSA Grup” SRL, firmă cu care în aceeași lună Președinția a semnat un contract de livrare a echipamentului de rețea (firewall) în valoare de 71 040 de lei. Printre achizițiile Președinției de la începutul anului curent se numără servicii aeriene în valoare de un milion de lei, dar și aranjamente florale în sumă de 150 de mii de lei.

Holdingurile media din Moldova rămân concentrate în mâinile liderilor politici, susține Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, citat de Adevărul. Potrivit diplomatului, respectivele instituții media reflectă interesele proprietarilor și nu informează populația despre cele mai importante evenimente, iar presa din Republica Moldova este finanțată din exterior și nu neapărat reprezintă interesele cetățenilor moldoveni.

Pentru a schimba lucrurile, autoritățile trebuie să pună accentul pe dezvoltarea conținutului mediatic local și să dezvolte rezistență în fața manipulării din exterior, spune diplomatul. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău